Marea Britanie: Salariile cresc în ritm record

lira sterlina Foto: Pexels

Salariile au crescut într-un ritm anual record între aprilie și iunie, potrivit noilor cifre ale Oficiului Național de Statistică (ONS), citate de BBC.

Salariile obișnuite au crescut cu 7,8%, cea mai mare rată de creștere anuală de la începutul înregistrărilor comparabile în 2001.

Inflația, care măsoară ritmul de creștere a prețurilor, s-a atenuat, dar rămâne relativ ridicată, la 7,9%.

Darren Morgan, de la ONS, a declarat că cifrele de marți sugerează că “salariul real al oamenilor se redresează”. Morgan, directorul ONS pentru statistici economice, a declarat că salariul de bază “crește cel mai rapid de la începutul înregistrărilor actuale”.

“Împreună cu o inflație mai mică, acest lucru înseamnă că poziția privind salariul real al oamenilor se redresează și acum arată un pic mai bine decât acum câteva luni”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, creșterea salariilor încă nu depășește cu mult ritmul de creștere a prețurilor. Morgan a declarat pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că creșterea reală a salariilor, atunci când se ia în considerare rata inflației, “este încă în scădere puțin”.

Cifrele arată că, luând în considerare indicele prețurilor de consum (IPC), care măsoară inflația, salariul mediu obișnuit a scăzut cu 0,6%.

Noile cifre privind inflația urmează să fie publicate miercuri și se așteaptă ca acestea să arate că creșterea prețurilor a încetinit din nou în luna iulie.

Simon French, economist șef la Panmure Gordon, a declarat că inflația ar putea scădea la 7% sau chiar 6,8%. Cu toate acestea, această valoare rămâne mult mai mare decât ținta Băncii Angliei de a menține inflația la 2%.

Creșterea puternică a salariilor înseamnă că Banca Angliei ar putea majora din nou ratele dobânzilor în septembrie, de la rata actuală de 5,25%.

Datele ONS indică faptul că piața britanică a ocupării forței de muncă este în curs de relaxare. Rata șomajului a crescut de la 4% la 4,2%, în timp ce numărul de persoane angajate a scăzut.

Articolul integral poate fi citit AICI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: