Codul Rutier: Șoferii vor fi obligați să aprindă luminile de întâlnire/zi și în orașe, pe drumuri naționale sau județene / Legea a fost publicată în Monitorul Oficial. De când se aplică și cât este amenda

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Modificare importantă a Codului Rutier. Marți, 13 iunie, a fost publicată în Monitorul Oficial legea care îi obligă pe șoferi să circule cu luminile de întâlnire (faza scurtă)/luminile de zi DRL (day time running lamp) pe toate categoriile de drumuri. În prezent obligația de a folosi luminile este doar pentru autostrăzi, drumuri expres (DEx) și drumuri naționale europene (E). Luminile de întâlnire/zi sunt foarte utile mai ales pe drumurile cu o singură bandă/sens, în cazul depășirilor, pentru a aprecia mai bine vehiculul din față (în special la o culoare a caroseriei asemănătoare asfaltului). De asemenea, mulți conducători auto circulă doar cu pozițiile sau cu proiectoarele de ceață, deși este amurg sau chiar noapte.

Practic, de joi, 15 iunie, conducătorii auto sunt obligați să aprindă luminile, faza scurtă (mașini de generație mai veche/la cele noi se aprind automat) și pe drumurile din localități, drumuri comunale, județene și naționale.

„Parlamentul României adoptă prezenta lege. 2 MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 521/13.VI.2023 Articol unic. — Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. La articolul 44, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: „(2) În circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă.” 2. La articolul 108 alineatul (1) litera a), punctul 7 se modifică și va avea următorul cuprins: „7. nerespectarea obligației de a folosi și pe timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă, pe toate categoriile de drumuri publice”.

Legea se aplică în 3 zile de la publicare, iar amenzile începând cu 12 iulie (la 30 de zile de la publicare). Sancțiunea este de 290 de lei sau 145 dace se achită în termen de 15 zile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. cand esti prost de ragi faci modificari in fiecare zi la codul rutier si inventezi tot felul de taxe pe masini sau soferi , cand esti destept construiesti strazi , autostrazi , poduri etc.
    pentru prevenirea accidentelor rutiere dobitocii neamului scad viteza cu care sa se circule pe drumuri , au inventat ITP in fiecare an si alte cacaturi dar scopul real nu e prevenirea ci adunarea a cat mai multor taxe la buget
    cat mai multa m…..

  2. E nesemnicativa modificarea modificarii!
    Vai de capul vostru de fraieri!
    Salvati cocalarii si bizonii!

  3. Sunt curios cat vom mai rezista cu parlamentarii astia care nu fac nimic din 90 si care scot aberatii legislative ca asta…Dedicatie pentru parlamentari poezia “Noi vrem pamant “

  4. Daca adaptezi viteza de deplasare la conditile din trafic nu ai nevoie de lumini de intalnire. Agresivitatea la volan nu se trateaza cu lumini de intalnire. “Acesti oameni creierosi” s-au gandit oare ca atunci cand folosesti luminile auto consumul de conbustibil creste? Infim la momentul utilizarii insa enorm daca adunam toate orele de functionare pentru milioane de masini. Uite statul cum creste nivelul de poluare, voit si cu dorinta mare!!!
    Daca prostul depaseste neregulamentar lunimile auto nu il vor salva pe el sau pe celalalt. Cine nu vede o masina in timpul zilei nu are nevoie de faruri/lumini are nevoie de de o anulare a permisului de conducere, fiind un om orb! Treaba cu aprecierea distantei este o aberatie si nu are legatura cu subiectul. Sa inteleg ca de anul trecut putem aprecia distantele dintre autovehicule doar daca vedem faruri in functiune? Daca nu vor fi aprinse farurile ce facem, tragem pe dreapta?

  5. În interiorul localităților atunci când se stă la un semafor de 5,6,7 ori ,ce nevoie am de faruri aprinse? Asta cu vizibilitatea cade…deoarece în interiorul unei localități nu am voie să depășesc 50 km/ h. Păi la această viteză prin sistemul de frânare se oprește orice pericol de coliziune. Propunere pentru dobitocii care au făcut această lege: La trecerile de pietoni, atunci când este ziuă afară, pietonii să fie dotați cu o lanternă tip led drl…..pentru a ajuta la creșterea vizibilității lor atunci când sunt angajați în traversarea părții carosabile! Cică normă europeană….. penibili!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.