Specialiștii din imobiliare se așteaptă la o criză în 2025. „Miroase a 2007. Cam asta ne așteaptă, creșteri de câte zece la sută lunar”

constructie cartierul vienez În Timișoara se construiește încă mult FOTO Ștefan Both

Cea de-a noua ediție a Târgului Imobiliar Timișoara (TIT) 2024 a adunat numeroși specialiști și dezvoltatori imobiliari, instituții financiar-bancare, firme de design interior și amenajări. În Timișoara, unul dintre cele mai dinamice orașe din punct de vedere economic din țară, se construiesc noi blocuri și cartiere rezidențiale într-un ritm accelerat. Iar prețurile apartamentelor, atât la vânzare, cât și la închiriere, deși au crescut, rămân mai mici decât în alte orașe mari. Nimeni nu știe ce ne așteaptă în 2025, dar printre specialiști se discută despre o criză similară cu cea din 2007.

„E greu de prognozat ce va fi în 2025, dar semnele sunt că toți proprietarii cresc puțin câte puțin prețurile. Acest trend va continua. Se preconizează că statul român va crește taxele după alegeri, iar noi ne așteptăm la creșteri de prețuri. În primăvară vindeam cu 1.900 de euro pe metru pătrat, acum vindem cu 2.000 și ceva, cu zece la sută mai mult. Miroase a 2007! În acel an, un coleg avea un client care, la început, își permitea un apartament cu trei camere, iar până la finalul anului doar unul cu o cameră. Așa ceva ne așteaptă și acum, creșteri de câte zece la sută lunar”, a declarat Andras Foldvary, directorul Landmark, una dintre cele mai importante agenții imobiliare din Timișoara.

Târg imobliar la Timișoara
Târg imobliar la Timișoara FOTO Ștefan Both

Și chiriile au crescut

Se observă și creșterea chiriilor în Timișoara de la începutul anului, dar orașul de pe Bega rămâne în urmă față de alte orașe mari din țară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Când prețurile cresc vertiginos la vânzare, mulți se reorientează spre chirie. Dacă nu își mai permit un apartament din cauza creditului sau altor factori, optează pentru închiriere. În septembrie-octombrie, perioada începutului de an universitar, se închiriază orice. Totuși, chiriile în Timișoara, față de alte orașe mari precum București, Cluj sau Iași, sunt mai mici, deoarece avem un fond de locuințe destul de mare și posibilități de extindere fără limitări geografice. În Cluj, de exemplu, construirea pe dealuri e costisitoare, iar lipsa unei centuri face ca majoritatea proiectelor din oraș să aibă prețuri imense. Timișoara nu are această problemă. Anul 2025 va fi cel în care vor fi predate cele mai multe noi unități locative în jurul orașului”, a mai spus Andras Foldvary.

Târg imobliar la Timișoara
Târg imobliar la Timișoara FOTO Ștefan Both

S-au scumpit apartamentele, dar cererea există

În Timișoara continuă reconversia vechilor platforme industriale. Pe terenul fostei fabrici de textile „1 Iunie” se va construi un nou cartier, la fel și pe spațiul fostei Întreprinderi de Reparații Auto se dezvoltă un nou proiect rezidențial mixt. Cererea este încă mare, spune Tiberiu Orza, reprezentantul unui dezvoltator care construiește „Cartierul Vienez”.

„Prima clădire este în construcție, iar predarea va avea loc în toamna anului 2025; a doua clădire este în curs de autorizare. În prima fază vom avea 106 apartamente și șase penthouse-uri, iar 66 de unități sunt deja vândute. Prețurile au crescut, dar cererea există. Apartamentele cu două camere pornesc de la 160.000 de euro. Jumătate din cumpărători vin din afara Timișoarei, iar majoritatea, aproximativ 80 la sută, cumpără cu bani cash, nu prin credit bancar”, a declarat Tiberiu Orza.

Tiberiu Orza
Tiberiu Orza FOTO Ștefan Both

„Plafonul de avans va fi mult mai mic”

Scumpirile preconizate se vor datora și unor schimbări legislative, crede Tiberiu Orza.

„Guvernul pregătește modificări legislative, inclusiv în cadrul schemei Nordis. Plafonul de avans va fi mult mai mic, așa că nu vom mai putea construi cu banii clientului, iar automat vor crește costurile de finanțare, ceea ce se va reflecta în prețurile de vânzare. De asemenea, există facilități fiscale pentru firmele de construcții, dar prin PNRR suntem obligați să renunțăm la ele. Totodată, plafonul de TVA de 9 la sută va fi eliminat. Anul viitor prețurile vor crește semnificativ”, a explicat Tiberiu Orza.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, interesul pentru apartamentele de vânzare în Timișoara a crescut cu 15% în ultimul an. În 2023, în județul Timiș au fost vândute peste 29.000 de imobile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: