Datele INS privind economia, interpretate de Putere vs Opoziție. Premierul Ciucă: Avem “una dintre cele mai mari creșteri economice la nivel european”/ Ciolacu își asumă merite pe scăderea inflației/ USR: “Prețurile alimentelor au explodat, românii sunt printre cei mai săraci din Europa”

bani calcule putere cumparare Foto: Ginasanders/ Dreamstime.com

Soluţiile pentru depăşirea actualei crize economice sunt oprirea risipei din bani publici şi reducerea taxelor pe muncă, susține preşedintele USR, Cătălin Drulă, în contextul în care România înregistrează recorduri de scumpiri la alimente şi a ajuns să fie pe primul loc în UE la creşterile de preţuri la unele produse. Acesta invocă cele mai recente date publicate azi de INS referitoare la inflație.

Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2022 este 15,1%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (INS). În decembrie fusese de 16,4%. În ianuarie 2023 față de ianuarie 2022, mărfurile alimentare sunt mai scumpe cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%.

Ultimele date publicate marţi de INS confirmă că preţurile alimentelor au explodat, iar români sunt printre cei mai săraci din Europa, arată USR, într-un comunicat de presă, citat de News.ro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Reprezentanții Opoziției spun că ministrul PSD al Finanţelor, Adrian Câciu, a scăpat economia din mână şi România este în rândul ţărilor cu cea mai mare inflaţie din UE. În luna ianuarie 2023, rata anuală a inflaţiei la produsele alimentare a ajuns la 22,5%, comparativ cu ianuarie 2022.

„Scumpirile nu se mai opresc, nivelul de trai scade. Nu există urgenţă mai mare în prezent decât oprirea scumpirilor. Asta trebuie să fie prioritatea oricărui guvern şi asta înseamnă că statul trebuie să îşi reducă cheltuielile şi să stimulăm producţia. Lor în momentul de faţă le convin scumpirile, Câciu se bucură de scumpiri, pentru că baza de taxare este mai mare şi vin mai multe fonduri la bugetul de stat”, a afirmat Cătălin Drulă, conform sursei citate.

„Românii nu îşi mai permit să plătească aceste preţuri imense, iar Guvernul PSD-PNL nu face nimic pentru a-i ajuta, ci introduce noi creşteri de taxe şi impozite. Cheltuielile statului sunt tot mai mari, din cauza sinecurilor create pentru apropiaţii PSD şi PNL şi a pensiilor speciale, iar deficitul şi datoriile României cresc continuu. Soluţiile pentru depăşirea actualei crize economice sunt oprirea risipei din bani publici şi reducerea taxelor pe muncă, dar PSD şi PNL au blocat în Parlament proiectele USR care încercau implementarea acestor măsuri”, mai indică sursa menţionată.

Ciolacu își asumă merite pe scăderea inflației

Tot azi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, transmitea că partidul va impune mecanisme pentru a opri specula și se va concentra în perioada următoare pe un plan de măsuri pentru a combate creșterea prețurilor la alimentele de bază, potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a PSD.

„Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD cu mari eforturi în Coaliție a fost soluția corectă. O confirmă astăzi INS care anunță o scădere a inflației cu peste un punct procentual în ianuarie față de luna decembrie 2022. Știu că nu este suficient. Și tocmai de aceea ne vom concentra în perioada următoare pe un plan de măsuri concrete pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Vom veni cu scheme de sprijin pentru a crește producția agricolă românească și vom impune mecanisme pentru a opri specula pe seama suferinței oamenilor. Doar așa putem să ajungem la sfârșitul anului la o inflație cu o singură cifră!”, transmite Ciolacu.

Ciucă: “O importantă creștere economică”

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a lansat azi un mesaj optimist, după ce s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Confederației Patronale Concordia, care reunește companii care generează peste 30 la sută din Produsul Intern Brut al României.

Cu această ocazie, spune premierul, au fost analizate mecanismele de colaborare dintre Guvernul României și mediul de afaceri, care au generat, anul trecut, o importantă creștere economică, într-un context marcat de numeroase crize regionale și globale.

“Datele publicate astăzi de INS, care confirmă una dintre cele mai mari creșteri economice la nivel european pentru țara noastră, 4,8 la sută, adică aproape 50 de miliarde de euro în plus, ne arată că am reușit, împreună, prin dialog, nu doar să evităm recesiunea, dar chiar să și performăm”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă. „Este o reușită a noastră, a tuturor, iar planurile noastre pentru acest an trebuie să folosească toate resursele și oportunitățile de care dispunem, împreună, decidenți și mediu privat. Capitalul românesc trebuie sprijinit, eforturile dumneavoastră încurajate iar modernizarea economiei, consolidată prin finanțări masive și atragerea de bani europeni”, a mai adăugat șeful Executivului.

În anul 2022, comparativ cu anul 2021, Produsul intern brut s-a majorat cu 4,8%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică (estimare semnal).

Pe de altă parte, merită menționat că previziunile pentru acest an sunt rezervate: creșterea reală a PIB-ului în România va încetini la 2,5%, în 2023, pe fondul impactului negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor de finanțare stricte și al încetinirii celorlalte economii din UE, arată cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene. Aceasta estima pentru 2022 o creștere de 4,5%.

Trebuie să ne așteptăm la o decelerare în acest an, avertizează economiștii:

GRAFIC. Romanian Economic Monitor: Economia țării noastre va înregistra în acest an o decelerare generalizată/ Creșterea PIB-ului va încetini la 2,5%. Prognoze de evoluție, pe sectoare

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Excepțional!
    Pentru sănătatea Dvs. consultați datele INS!
    Si a panglicarilor politici!
    🤣🤣🤣🤣

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.