Prognoza Comisiei Europene: Creșterea economiei României va încetini la 2,5% în 2023, iar în 2024 va urca la 3% / Inflația: 9,7% în acest an. Datele sunt mai optimiste față de estimările din toamnă

crestere economica grafic calcule Foto: Pexels/Pixabay

Creșterea reală a PIB-ului în România va încetini la 2,5%, în 2023, pe fondul impactului negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor de finanțare stricte și al încetinirii celorlalte economii din UE, arată cea mai recentă prognoză a Comisiei Europene. Încetinirea vine după o creștere estimată la 4,5% pentru 2022. Creșterea economică ar urma să urce la 3% anul viitor. Datele sunt mai optimiste față de estimările anterioare: în prognoza din noiembrie, Comisia preconiza că în 2023 creșterea va încetini puternic, la 1,8%, pentru a reveni ușor în 2024 la 2,2%. Prognoza CE arată că inflația medie anuală IAPC este proiectată la 9,7% pentru 2023, înainte de a încetini până la 5,5% în 2024,

Comisia Europeană arată că, în primele trei trimestre ale anului 2022, PIB-ul real anual al României a crescut cu 4,3%, datorită formării brute de capital fix și consumului privat, care au fost susținute de o piață a forței de muncă puternică și de creșterea salariilor, în combinație cu măsurile guvernamentale de sprijin pentru atenuarea impactului prețurilor ridicate la energie.

Pe baza indicatorilor pe termen scurt, se preconizează că economia României a rezistat în trimestrul al patrulea, datorită evoluțiilor favorabile din sectorul serviciilor și a sentimentului economic și în ciuda scăderii în continuare a producției în sectorul manufacturier.

Pentru anul 2023, impactul negativ al inflației încă ridicate, al condițiilor de finanțare stricte și al încetinirii celorlalte economii din UE sunt toate menite să reducă creșterea reală a PIB-ului în România la 2,5%, arată prognoza CE.

Punerea în aplicare a PRR (PNRR) ar trebui să contribuie la investiții puternice, care se așteaptă să fie principalul motor de creștere. Alte fonduri ale UE urmează să sprijine, de asemenea, investițiile. Consumul privat, deși afectat negativ de inflația ridicată, se preconizează că va crește datorită majorărilor salariului minim, pensiilor și salariilor din sectorul public, precum și datorită prelungirii plafonării prețurilor la energie până în 2025, arată prognoza CE. Se preconizează că exporturile nete vor rămâne negative din cauza monedei puternice și a cererii scăzute pe piețele de export.

Pentru anul 2024 se preconizează o revenire a creșterii economice de 3%, pe fondul scăderii presiunilor inflaționiste, al ratelor scăzute ale dobânzilor și al îmbunătățirii perspectivelor externe.

Inflația anuală IAPC a încetinit în decembrie pe fondul scăderii prețurilor la energie și la produsele alimentare de bază, ceea ce a dus media pe 12 luni în 2022 la 12%. Se preconizează că inflația IAPC va continua să se reducă în continuare pe parcursul orizontului de prognoză, dar numai modest, deoarece presiunile inflaționiste rămân foarte ridicate în componentele de bază, cum ar fi serviciile, bunurile industriale neenergetice și alimentele prelucrate. Inflația medie anuală IAPC este proiectată la 9,7% pentru 2023, înainte de a încetini până la 5,5% în 2024, datorită prelungirii plafonului prețurilor la energie, a prețurilor mai mici ale materiilor prime și a efectelor de bază care își fac efectul.

Sursa: Comisia Europeană

Prognoza pentru România poate fi consultată AICI

UE: Creștere de 0,8% în 2023

La nivelul Uniunii Europene, previziunile intermediare de iarnă îmbunătățesc perspectivele de creștere și reduc ușor proiecțiile privind inflația. Creșterea pentru 2022 este acum estimată la 3,5% atât în UE, cât și în zona euro. Se preconizează că PIB-ul va crește cu 0,8% în 2023 și cu 1,6% în 2024 (0,9% și 1,5% în zona euro). Se preconizează că inflația globală va scădea de la 9,2% în 2022 la 6,4% în 2023 și la 2,8% în 2024 în UE. În zona euro, se preconizează că aceasta va încetini de la 8,4% în 2022 la 5,6% în 2023 și la 2,5% în 2024.

Sursa: Comisia Europeană

 

Prognoze pentru economia României în 2023

Conform celor mai recente date publicate, Comisia Națională de Prognoză estimează că PIB-ul României a crescut cu 4,9% anul trecut, iar prognoza pentru anul acesta arată o majorare de doar 2,8%.

Economia României va înregistra în acest an o decelerare generalizată, pe fondul slăbirii cererii externe și interne, dar va evita recesiunea, arată prognozele realizate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, care derulează proiectul de cercetare Romanian Economic Monitor. Economiștii estimează că majorarea PIB-ului va încetini la 2,5% în 2023, cu mult sub ritmul de 4,7% estimat pentru anul trecut.

Estimări pentru evoluția pe sectoare:

GRAFIC. Romanian Economic Monitor: Economia țării noastre va înregistra în acest an o decelerare generalizată/ Creșterea PIB-ului va încetini la 2,5%. Prognoze de evoluție, pe sectoare

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cand aud si vad “prognoze UE” ptr RO ma ia greata.
    Dupa ce toate preturile s au dublat cel putin, acesti demoni ai “uniunii” stau pe munca noastra sa ne spuna ei cum va fi.
    Noi smeriti si jecmaniti, ei cu nasul pe sus si mandrii ca le stiu pe toate.
    Finalul se apropie, vine Judecata ptr fiecare om, ptr fiecare familie si neam. Nimeni nu va scapa. Fata de vesnicie, viata asta pamanteana e doar fum si umbra. Si ne om lua fiecare plata in vremea ce va sa fie

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.