Cele mai importante evenimente din acest weekend din București și din țară / Străzi deschise în week-end în București pe Calea Victoriei și Aleea Circului/ Tom Jones la Sala Palatului/ Competiție mondială de bărci cu motor la Mamaia

concert, spectacol, festival Sursa foto: Unsplash

Weekendul debutează cu o diversitate de evenimente care se desfășoară atât în Capitală, cât și în marile orașe ale țării: festivaluri, concerte, piese de teatru și petreceri. Am făcut o selecție a celor mai atrăgătoare moduri de petrecere a timpului liber, cu ajutorul portalului Zile și Nopți:

Vineri, 16 iunie:

  • București, ora 20.00: Dez, vocea trupelor Jazzadezz și Omelette, se întoarce la Londohome cu un concert din seria ei de cântece solo care vor apărea pe albumul personal Bird. Dez va cânta și piese din playlistul Jazzadezz și Omelette. Alături de ea vor cânta Dinu Zăbrăuțeanu (chitară) și Diana Negroiu (vioară).
  • Constanța, ora 22.00: DJ ca Arasy, Afgo, Lemon și Felix vor incinge atmosfera vineri seară la club Fratelli Mamaia
  • București, ora 18.00: Hotel des Poemes, un spectacol de Iris Spiridon și produs de Teatrelli se va juca la Hotel Caro din Capitală. Spectacolul are forma unei vizite prin spațiile hotelului Caro. Un ghid va însoți publicul prin acestă călătorie în timp, populată cu oameni și personaje care au rămas vii prin poveștile pe care le-au trait, putând fi (re)întâlniți cu ocazia unică a acestei vizite.
  • București, ora 19.00: Piese ”Femeia, eterna poveste” se va juca la Teatrul Nottara. Este un spectacol despre Bucureștiul de odinioară cu atmosfera sa cuceritoare ce și-a păstrat farmecul peste ani, despre umorul rafinat și șarjele spirituale dintre clienții care îi transformau cochetele terase în veritabile arene pentru dueluri intelectuale sau mondene.
  • Cluj-Napoca, ora 18.30: Lacul Lebedelor la Opera Cluj. Primul dintre balete, Lacul lebedelor a fost compus de Ceaikovski în perioada 1875 – 1876 și are la bază un libret de Vladimir Beghicev și Vasili Geltzer

Sâmbătă, 17 iunie:

  • București, ora 19.00: Filarmonica “George Enescu” invită publicul meloman la recitalul pe care îl va susține celebra soprană Elena Moșuc alături de pianistul Andrea Del Bianco pe scena Ateneului Român
  • Brașov, ora 19.00: Vals&Tango – muzică live la Barrique Garden interpretată de cântărețul Albert László
  • București, 18.30: Azilul de noapte la Teatrul Bulandra. “Micii burghezi” din această piesă şi-au pierdut cu totul şansa oricărei recuperări: ei au ucis, au furat, au fost alungaţi, au căzut într-o promiscuitate pe care societatea nu se gândeşte să le-o corecteze, dimpotrivă.
  • București, ora 22.00: Carnival de Janeiro la Beluga Music&Cocktails. HCdance ne învață mișcări de samba, iar Căpitanii Beluga se asigură că n-ai niciodată paharul gol

Duminică, 18 iunie:

  • București, ora 19.00: Tom Jones cântă la Sala Palatului. Este considerat unul dintre cei mai mari cântăreți și artiști din toate timpurile, vănzând peste 100 de milioane de discuri, primind multiple premii și distincții și fiind foarte implicat în industria de entertainment.
  • București, ora 15.00: Help Me Be A Rockstar și Supereroi Printre Noi vă invită la un nou concert incluziv, accesibilizat și adaptat persoanelor cu dizabilități – Nu stau acasă 3, la club Expirat Halele Carol.
  • București, ora 19.00: Piesa Titanic vals se joacă la Teatrul Național București. Mimând pe rând naivitatea și supunerea, blajinul Spirache coace în gând farsa pe care le-o joacă celor din familie, căci e deținătorul a două secrete capitale.
  • Timișoara, ora 19.00: Tango-Argentina, mi Amor la Sala capitol Timișoara este un spectacol complet de tango argentinian de muzica și dans pus în scenă de „Cluj Tango Orchestra„ alaturi de dansatori de tango argentinian, de la scoala „ Tango Malena”.

Străzi deschise în week-end în București pe Calea Victoriei și Aleea Circului

„Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” reinstaurează, în weekendul 17-18 iunie, traseul pietonal cu evenimente artistice pe Calea Victoriei (între Piaţa Victoriei şi Splaiul Independenţei, orele 10:00 şi 22:00) şi ajunge pentru a doua oară în sectorul 2 cu spectacole şi concerte de-a lungul spaţiului de promenadă de pe Aleea Circului (între şoseaua Ştefan cel Mare şi Circul de Stat, orele 11:00 şi 22:00.), potrivit unui comunicat al primăriei capitalei.

Program artistic Străzi deschise / 17-18 iunie 2023

Programul artistic din acest weekend la „Străzi deschise” cuprinde teatru pentru copii, teatru de păpuşi şi spectacole-lectură, dar şi ateliere creative, numere de magie şi circ, dans contemporan şi concerte de muzică populară, muzică de promenadă şi pop.

Sâmbătă, 17 iunie, Festivalul Internaţional de Folclor, Muzici şi Tradiţii ajunge pe Calea Victoriei cu Parada Costumului Popular Naţional şi Internaţional. Peste 400 de artiști își vor prezenta cu mândrie costumele, cântecele și dansurile, sărbătorind diversitatea culturală în cadrul paradei care marchează deschiderea Festivalului Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în București”, organizat de Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Parada #FIF2023 va porni de la ora 14.00, din Piața George Enescu (Ateneul Român) pe Calea Victoriei și va conduce artiștii și publicul spre Piața Victoriei, până pe Șoseaua Kiseleff – unde, de la ora 15:00, va începe programul artistic, care reunește, pe scena festivalului, vedete de muzică populară, ansambluri și orchestre reprezentative pentru toate regiunile țării, minorități și comunități naționale și ansambluri internaționale.

Cei mici sunt aşteptaţi la ateliere creative în prima parte a zilei sâmbătă, 17 iunie, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii Române, iar pe Calea Victoriei vor putea decoperi ce se află în interiorul unei Autospeciale de Intervenţii a DSU – Direcţia Situaţii de Urgenţă.

Nu lipsesc păpuşile Teatrului de Animaţie Ţăndărică care ţin un maraton de teatru pentru copii în faţa Muzeului Naţional de Artă al României în seara zilei de sâmbătă, 17 iunie, de la ora 18.00.

În sectorul 2, programul artistic începe de la ora 14.00 pe traseul pietonal de pe Aleea Circului. De la spectacole-lectură la concerte de muzică populară, muzică pop şi de promenadă la dans contemporan, numere de magie şi circ în ambele zile de weekend, „Străzi deschise – Bucureşti” propune locuitorilor din cartierul Ştefan cel Mare o nouă serie de evenimente şi activităţi pentru toate gusturile şi vârstele.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București este inclusă în programul proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” cu trei expoziţii, ce își așteaptă vizitatorii în intervalul orar 10:00 – 17:30. Dintre acestea, face parte şi primul proiect expozițional al unui muzeu de antropologie urbană din România – „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, care prezintă evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc.

Pe lângă evenimentele artistice de pe Aleea Circului, Şcoala Populară de Artă este inclusă în programului „Străzi deschise – Bucureşti” cu ateliere şi expoziţii de pictură, arte decorative şi fotografie la sediul acesteia din sectorul 4 (strada Cuza Vodă 100) în weekendul 17-18 iunie.

În ambele zile de weekend, actorii Teatrului Masca prezintă, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, spectacole pentru copii şi lecţii de istorie date de statui vivante.

Iniţiat ca un experiment urban în perioada pandemiei pentru a reconecta oamenii la oraşul în care trăiesc, „Străzi urbane – Bucureşti, Promenadă urbană” este astăzi cel mai complex proiect outdoor din România care transformă zonele cele mai aglomerate ale Capitalei din centru şi din sectoare în trasee pietonale de weekend. Desfăşurat pe parcursul mai multor weekenduri în perioada aprilie – octombrie 2023, „Străzi deschise” activează traseele pietonale printr-o serie de programe artistice şi recreative.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În weekendul 17-18 iunie 2023, pe durata restricţiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Ştirbei Vodă între Calea Victoriei şi Dem. I. Dobrescu. Traficul Societăţii de Transport Bucureşti va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum şi către unităţile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricţiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol şi Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu şi Calea Victoriei, Calea Griviţei între strada Constantin Budişteanu şi Calea Victoriei, cu menţiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecţionat către aleea din faţa Palatului Ştirbei, apoi către strada Banului.

În weekendurile în care se desfășoară evenimentul „Străzi deschise”, traficul rutier pe Calea Victoriei se reia pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 22:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

Aleea Circului | În perioada 17-18 iunie 2023, traficul rutier va fi restricționat pe Aleea Circului şi străzile adiacente, ȋntre şoseaua Ştefan cel Mare şi Circul de Stat, începând de vineri, 16 iunie 2023, ora 22:00 și va fi reluat luni, 19 iunie 2023, începând cu ora 01:00.

Rapsodia Română se aude la Fântânile Urbane

Spectacolele de apă, muzică şi lumini de la Fântânile Urbane sărbătoresc 120 de ani de la prima audiţie a „Rapsodiei române”. De pe 16 iunie, spectacolele multimedia „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din Bucureşti au o nouă temă. Acestea vor celebra 120 de ani de la prima audiţie a „Rapsodiei Române”.

Show-urile vor fi prezentate în fiecare seară de vineri, sâmbătă şi duminică, începând cu ora 21.30, în lunile iulie şi august, iar în lunile septembrie şi octombrie, de la ora 20.00, accesul fiind gratuit pentru toţi vizitatorii.

Opera Națională București prezintă premiera spectacolului de operă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, în regia maestrului Sir David Pountney. Evenimentul va avea loc pe data de 16 iunie, începând cu ora 19:00, și va marca deschiderea celei de-a doua ediții a Bucharest Opera Festival.

Piața Țărănească și Meșter(Ești)! revine la Muzeul Național al Țăranului Român

Producători cu produse naturale și produse tradiționale, artizani și colecționari de antichități, tineri artiști și bucătari pricepuți vor fi prezenți, în acest weekend, în curtea interioară a Muzeului Național al Țăranului Român.

Piața Țărănească și Meșter(Ești)! este deschisă în perioada 16 – 18 iunie. Programul este intre orele 10 și 19.

„Identități în mișcare” la Central European Film Festival

Central European Film Festival (CEFF), eveniment inițiat de regizorul Radu Gabrea și organizat acum în amintirea lui, are loc în perioada 16-18 iunie. Tema acestei ediții este „Identități în mișcare: explorarea diversității culturale și etnice în Europa Centrală”, iar programul cuprinde o serie de proiecții speciale, un masterclass de artă cinematografică, o competiție de filme de scurt-metraj și o competiție video pentru tineri.

Gurmanzii şi nu numai sunt aşteptaţi, în acest weekend, la Verde Stop Arena, la târgul culinar SABOR.

Aromele, culorile și atmosfera din Spania, Portugalia & America Latină te asteaptă pe Barbu Văcărescu 162-164.

Un nou spectacol pentru cel mai tânăr public are loc în această lună la Teatrul Ion Creangă. Dacă te-ai întrebat până acum cum s-a creat lumea, vei afla un posibil răspuns la cel mai nou spectacol –„O lume de la zero”.

Premiera are loc în data de 16 iunie, de la orele 18:00 și 19:30, în cadrul Stagiunii estivale cu povești VăraTIC, la Sala Mică, din Strada Biserica Amzei 21-23.

„Prințesa din Adâncuri”, premiera care încheie stagiunea la OCC

Pe 16, 17 și 18 iunie are loc premiera spectacolului de balet „Prințesa din Adâncuri” în Sala Mare a Operei Comice pentru Copii.

Competiție mondială de bărci cu motor este programată pe lacul Siutghiol din Mamaia

Prima ediție a XCAT Romanian GP, o competiție de bărci de viteză de referință pe plan internațional, se va desfășura în perioada 16-18 iunie pe Lacul Siutghiol din Mamaia. La cursă vor participa 9 dintre cele mai rapide ambarcațiuni din lume, pilotate de echipaje din Australia, Emiratele Arabe Unite, Italia, Kuweit, Marea Britanie, Norvegia și Suedia. Lacul Siutghiol va fi scena unei demonstrații de putere și tehnică, cu ambarcațiuni care vor atinge viteze de peste 150 km/h.

District 23, cel mai mare festival din regiunea Timișoara

Cel mai mare festival din vestul României, District 23, care reunește trei evenimente importante, se pregăteşte de inaugurare.

Festivalul organizat la Aerodormul Cioca, va avea două scene principale și încă trei secundare, cu peste 15 zone de festival, de la gastronomie și locuri de joacă pentru copii până la plajă urbană, zone de activități sportive și de relaxare. Evenimentul începe vineri după-amiază, la ora 16.00.

„Așteptăm un număr destul de mare de participanți peste 60.000. Dacă anul trecut am avut 45.000 ei bine, anul acesta avem un line mult mai mai plin, mult mai buni. Locația de la Aerodromul Cioca este de nerecunoscut. Participanții vor avea ce să facă toată ziua. Partenerii noștri privați au venit cu corturi de tehnologie, care sunt deja amplasate în cadrul festivalului”, spune Vlad Gârboni, unul dintre organizatori.

Organizatorii recomandă folosirea mijloacelor de transport în comun, pentru evitarea aglomeraţiei, deşi în zonă este parcare amenajată.

„Și anul acesta am pus la dispoziția participanților, în parteneriat cu STPT, mijloacele de transport în comun, care se pot găsi pe pagina de Facebook, cu orar și locații de plecare. Aș vrea să încurajez pe această cale oamenii care vin în festival să nu vină cu mașinile, ci să folosească cât mai mult mijloacele de transport în comun”, mai spune Vlad Gârboni.

Pentru Timișoara Capitala Culturală Europeană, trei evenimente, Flight Festival, Vest Fest și Magnetic și-au unit forțele sub denumirea de District23.

Principalele nume de pe afiş sunt Rag’n’Bone Man, Clean Bandit, Tom Odell și John Newman. Din Serbia va veni formația SARS, iar din țară vor concerta BUG Mafia, Connect-R, Subcarpați, Andi Moisescu sau Delia.

Festival Internațional de Teatru „New Wave Theatre” la Reșița

Începe cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „New Wave Theatre” organizată de Teatrul de Vest în perioada 16-24 iunie la Reșița.

Festival medieval în Parcul Cetate Deva

Zeci de cavaleri şi domniţe din toată ţara vor aduce în atenţia publicului diferite obiceiuri din perioada medievală cu prilejul Deva Medieval Fest.

Festivalul începe în această seară, la ora 18:00, cu un atelier de muzică medievală oferit de Cimpoierii din Transilvania, urmat de concursuri interactive pentru copii şi un salut de bun venit al cavalerilor de la Garda Cetăţii Deva.

Deschiderea oficială este programată sâmbătă, la ora 10:00, iar pe parcursul zilei turiștii vor afla povestea sigiliului oraşului Deva, vor urmări tehnici de luptă şi mânuirea armelor sau se pot distra la teatrul de păpuşi, picioroange sau jonglerii. Tot sâmbătă este programată la ora 18:45 o paradă a cavalerilor pe centrul vechi al oraşului, iar de la ora 20:00 va avea loc, în Parcul Cetate, Marea Bătălie, la care vor lua parte oşteni din toate taberele participante.

Festivalul va continua duminică, cu activităţi similare zilei precedente, şi se va încheia cu un salut al cavalerilor, la ora 18:00.

Garda Cetăţii Deva, Lăncierii şi Arcaşele Cetăţii Ardud, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara sau Zânele Silvane sunt doar câteva dintre trupele invitate.

Festivalul are loc în Parcul Cetate din Deva în perioada 16-18 iunie, fiind organizat de Primăria şi Centrul Cultural “Drăgan Muntean” Deva.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: