Upstream-ul din Azerbaidjan are nevoie de mai multe investiții pentru a dubla livrările de gaze către Europa

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Upstream-ul din Azerbaidjan are nevoie de mai multe investiții pentru a dubla livrările de gaze către Europa, a declarat pentru Trend.az Matthew Bryza, fost ambasador al SUA în Azerbaidjan.

El a subliniat că zece țări au cerut mai mult gaz din Azerbaidjan.

“În iulie anul trecut, Uniunea Europeană a semnat un acord de parteneriat strategic în domeniul energiei, o parte importantă a acestuia fiind dublarea livrărilor de gaze naturale din Azerbaidjan către Europa până în 2027. Pentru a realiza acest lucru trebuie să se întâmple câteva lucruri. Unul este că trebuie să existe mai multe investiții în Upstream-ul Azerbaidjanului. Există gazele de adâncime de la Azeri-Chirag-Gunashli, de asemenea Absheron și alte câmpuri, unde Azerbaidjanul speră să atragă investiții pentru a ajunge la acea dublare a exporturilor către UE de la 10 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi”, a spus Bryza.

Fostul ambasador a precizat că, în plus, Azerbaidjanul își mărește dramatic producția de energie regenerabilă, iar acest lucru va elibera mai mult gaz natural care nu va fi ars în centralele electrice din Azerbaidjan și care, în schimb, poate fi exportat în Europa.

“O anumită cantitate de gaz ar putea fi disponibilă din Turkmenistan dacă, în cele din urmă, Turkmenistanul cooperează cu Azerbaidjanul atât pentru a dezvolta câmpul Dostlug din Marea Caspică, cât și pentru a exporta o cantitate semnificativă de gaz turkmenesc care este produs în câmpul numit Blocul 1 din Marea Caspică, care este operat de Petronas”, a adăugat el.

Livrările de gaze ale Azerbaidjanului către Europa au început la 31 decembrie 2020 prin intermediul coridorului sudic de gaze. În 2023, se așteaptă ca Azerbaidjanul să exporte cel puțin 11,6 miliarde de metri cubi în Europa. Exportul total de gaze naturale din Azerbaidjan în acest an va fi de aproape 24 de miliarde de metri cubi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: