Asigurătorii au plătit anul trecut, în urma unui singur incident, despăgubiri de aproape 5 milioane lei, în urma unei avarii la conductele de apă. Au fost avariate mai multe locuințe, iar despăgubirile au fost acordate în baza poliţelor de asigurare facultative dedicate, arată datele Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
În plus, avariile accidentale produse la instalaţiile de apă de conductă domină topul celor mai frecvente riscuri pentru care s-au plătit despăgubiri – peste 51% din totalul dosarelor de daună despăgubite anul trecut în baza asigurărilor facultative pentru locuinţe.
Clasamentul este completat de furtuni (11% din totalul dosarelor), inundaţii ca fenomen natural (9%), de prejudicii produse terţilor (5%) şi de incendii (5%).
“Studiile arată că doar 4 din 10 proprietari sau viitori proprietari de locuinţe ştiu că avariile instalaţiilor interioare ale clădirii pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuinţă. Aşadar, vom intensifica acţiunile de informare cu privire la beneficiile asigurărilor dedicate locuinţelor, pentru ca oamenii să poată lua decizii în cunoştinţă de cauză”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
UNSAR menționează că asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc..