Riscuri pentru piața imobiliară din cauza dobânzilor ridicate, avertizează FMI

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

FMI a adresat un nou avertisment băncilor centrale cu privire la o corecție incontrolabilă a pieței imobiliare din cauza creșterii bruște și semnificative a ratelor dobânzilor, insistând în special asupra economiilor dezvoltate care au avut prețuri „umflate” înainte și în timpul pandemiei, scrie Money Review, potrivit Agenției de presă Rador.

Concret, într-o analiză publicată pe blogul FMI, economistul Nina Biljanovska notează că în timpul pandemiei prețurile imobilelor din multe țări, în special în economiile dezvoltate, au crescut la niveluri record în perioada în care ratele dobânzilor au fost scăzute, iar locuințele disponibile erau puține. Dar de anul trecut, prețurile fie au început să scadă, fie creșterea lor să încetinească. Potrivit FMI, încetinirea creșterii prețurilor poate însemna și o evoluție pozitivă în acele țări care au înregistrat o creștere bruscă în timpul pandemiei.

Cu toate acestea, în contextul ciclului de înăsprire a politicii monetare început anul trecut, rata medie a dobânzii la creditele ipotecare în economiile avansate a ajuns la 6,8% la sfârșitul lui 2022, mai mult decât dublu față de începutul aceluiași an. În situația în care costurile de împrumut continuă să crească sau rămân ridicate pentru o perioadă prelungită, este posibil ca cererea și prețurile să scadă și mai mult, potrivit FMI.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit FMI, economiile cu un grad mare de îndatorare a gospodăriilor și cu împrumuturi preponderent cu dobândă fluctuantă sunt expuse unui risc mai mare. Analizând indicatorii de risc pe piața imobiliară, se pare că Grecia nu este în pericol.

Comparație cu criza din 2007

Conform analizei FMI, situația actuală diferă semnificativ de condițiile care predominau în urmă cu cincisprezece ani. În majoritatea cazurilor, deși este puțin probabil ca o scădere a prețurilor locuințelor să declanșeze o criză financiară, o scădere bruscă poate înrăutăți perspectivele economice, notează FMI. Iar dacă riscurile potențiale cresc, este necesară o supraveghere atentă, dar și o posibilă intervenție a autorităților de resort în următorii ani.

Potrivit economistului FMI, băncile sunt mai bine protejate în comparație cu perioada de dinaintea crizei, iar în majoritatea economiilor dezvoltate sunt aplicate criterii de siguranță mai stricte. Cu toate acestea, concluzionează Biljanovska, raportul mediu datorie/venit al gospodăriilor este aproximativ același cu cel din 2007, în principal în cazul economiilor care au reușit să evite greul crizei și și-au crescut gradul de îndatorare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: