Recesiunea economică din zona euro s-a adâncit în iulie, conform unui sondaj. Financial Times: Este cea mai abruptă scădere a comenzilor din sectorul manufacturier din 2009

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Recesiunea economică din zona euro s-a adâncit la începutul celui de-al treilea trimestru, potrivit unui sondaj de conjunctură care sugerează că economia regiunii este în contracție, scrie Financial Times.

Potrivit sondajului, un indice care măsoară activitatea companiilor din cele 20 de țări din blocul comunitar a scăzut la minimul ultimelor opt luni, după o încetinire mai accentuată decât se aștepta în sectorul serviciilor și un declin mai accentuat în sectorul manufacturier în luna iulie.

Prin scăderea la 48,9, față de 49,9 în luna precedentă, indicele a coborât și mai mult sub pragul de 50 care separă contracția economică de expansiune.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Asta ridică temeri privind o posibilă recesiune a economiei zonei euro după două trimestre de ușoară contracție.

Indicele flash pentru zona euro a fost cu mult sub nivelul de 49,7 prognozat de economiști într-un sondaj Reuters.

De asemenea, economia britanică încetinește brusc, potrivit unui sondaj separat publicat luni, care a arătat că indicele activității întreprinderilor britanice a scăzut la minimul ultimelor șapte luni, la 50,7, față de 52,8 în iunie.

„Economia zonei euro se va îndrepta probabil și mai mult spre teritoriul contracției în lunile următoare, deoarece sectorul serviciilor continuă să piardă din avânt”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank, adăugând că există „o probabilitate crescută” ca economia germană să intre în recesiune în a doua jumătate a acestui an.

Sectorul serviciilor din blocul comunitar a rămas în teritoriu de creștere, în pofida unei scăderi a indicatorului la minimul ultimelor șase luni, de 51,1. Declinul din sectorul manufacturier s-a adâncit și mai mult după ce citirea sa a scăzut la un minim al ultimelor 38 de luni, de 42,7.

„Slăbirea cererii a declanșat cea mai abruptă scădere a comenzilor din sectorul manufacturier din 2009, în timp ce sectorul serviciilor a suferit prima scădere a comenzilor din ultimele șapte luni. Creșterea numărului de locuri de muncă a continuat, deși în cel mai lent ritm din ultimii peste doi ani”, arată Financial Times.

Economiștii consideră că o majorare așteptată pentru săptămâna aceasta a ratei dobânzii de către Banca Centrală Europeană ar putea marca sfârșitul ciclului său de 12 luni de înăsprire monetară, în cazul în care o încetinire slăbește piața forței de muncă și determină încetinirea creșterii salariilor.

Cu toate acestea, banca centrală a declarat în ultimele săptămâni că este îngrijorată că o creștere ridicată a salariilor și creșterea prețurilor serviciilor ar putea menține inflația peste ținta de 2% pentru o perioadă prea lungă de timp.

Șomajul din zona euro a scăzut în luna mai la un minim record de 6,5%, iar costurile orare ale forței de muncă din zona euro au crescut cu 5% în primul trimestru, în scădere de la un maxim de 5,6% în trimestrul anterior.

Sondajul a arătat că prețurile cu ridicata au scăzut brusc în sectorul manufacturier din zona euro, în contrast cu creșterile susținute ale prețurilor pentru servicii, care au reflectat faptul că societățile au transferat costurile mai mari ale forței de muncă către clienți. Cu toate acestea, rata inflației în sectorul serviciilor a fost cea mai scăzută din octombrie 2021.

Claus Vistesen, economist la grupul de cercetare Pantheon Macroeconomics, a declarat că sondajul PMI ar fi „apă la moară pentru porumbei” în cazul în care BCE ar trebui să pună pe pauză majorările de dobândă după această săptămână. Dar a adăugat că o creștere „neplăcută” a salariilor din trimestrul al doilea ar putea totuși să o împingă să majoreze din nou ratele în septembrie.

Inflația din zona euro a încetinit mai mult decât se aștepta, ajungând la 5,5% în iunie, cel mai scăzut nivel de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu peste un an, și se așteaptă ca aceasta să continue să scadă atunci când datele privind prețurile din iulie vor fi publicate săptămâna viitoare. Însă BCE a declarat că dorește să vadă dovezi convingătoare că inflația de bază – un indicator care exclude costurile cu energia și alimentele și care este considerat un indicator mai bun al presiunilor subiacente asupra prețurilor – se apropie de ținta sa înainte de a înceta să majoreze ratele.

Bert Colijn, economist la banca olandeză ING, a declarat că sondajul a arătat că „salariile în creștere continuă să mențină presiunile asupra prețurilor la un nivel ridicat pentru servicii”. Acest lucru, a spus el, „menține vii îngrijorările cu privire la efectul salariilor asupra inflației”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: