Încă o zi liberă pentru angajați. USR vrea să le dea liber celor care participă la cursuri de prim ajutor

cursuri de prim-ajutor Sursa foto: Dreamstime

Un proiect de lege inițiat de mai mulți parlamentari USR și depus recent la Senat le-ar putea aduce o nouă zi liberă angajaților din România. Condiția este ca aceștia să participe la cursuri de prim ajutor. În același timp, angajatorul va putea deconta integral la stat, din impozitul pe profit, zilele libere astfel acordate. Legea ar urma să se aplice și la stat, și la privat.

„70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Am gândit un mecanism prin care nici să nu obligăm, nici să nu împovărăm angajatorii. Îi încurajăm pe cei care vor să urmeze cursuri de prim ajutor astfel încât, în situația producerii unor incidente, să poată ajuta pe cei în nevoie”, precizează deputatul USR, Alin Apostol, unul dintre inițiatori.

Ziua liberă se va acorda doar la cererea salariatului, ce va trebui însoţită de dovada înscrierii la curs, notează avocatnet.ro.

Salariații vor putea urma cursurile de prim ajutor la “instituţiile, asociaţiile, organizaţiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate şi/ sau competente, potrivit legii, să organizeze şi desfăşoare aceste cursuri”, după cum apare în document.

Vor putea solicita ziua liberă plătită pentru participarea la cursuri de prim ajutor atât angajații din mediul public, cât și cei din mediul privat, inclusiv cei ce activează în cadrul asociaţiilor şi fundaţiilor.

Proiect și pentru cursuri de prim ajutor în școli 

În același timp, USR anunță că a depus și un proiect care prevede predarea educației de prim ajutor în școli. Acesta are scopul de a preîntâmpina tragedii, precum cea de la Cluj, unde o elevă a murit înecată cu un jeleu.

În teorie, arată USR, educația de prim ajutor este încorporată în materia Educația pentru sănătate. În realitate, însă, Educația pentru sănătate este o materie opțională și doar aproximativ 5% dintre copiii din România urmează această materie. În plus, Educația de prim ajutor beneficiază doar de un subcapitol în manualele de clasa a V-a și a VI-a de Educație pentru sănătate.

Avalanșă de propuneri de zile libere

Amintim că în februare mai mulți senatori PNL au depus un proiect de lege care prevede că persoanele salariate vor putea avea dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei lor de naștere.

Totodată, în martie preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede că zilele de 6 şi 7 ianuarie, Botezul Domnului şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Mediul de afaceri a avertizat că autoritățile, în special Parlamentul, trebuie să fie mai calculate atunci când oferă noi zile libere angajaților și este nevoie de moderație și de o privire de ansamblu asupra costurilor asociate, suportate de angajator, deoarece se produce o fragmentare a programului de lucru cu posibile efecte asupra productivității, mai ales în contextul în care în România este uzuală practica „punților” între zilele libere și weekend. (Detalii AICI)

Șase minivacanţe de câte patru zile în 2023

Codul Muncii prevede 16 zile considerate sărbători legale, în care nu se lucrează, însă, în 2023, 12 dintre acestea pică în timpul săptămânii, deci sunt în mod real libere, celelalte fiind în zilele de sâmbătă sau duminică, zile considerate oricum libere. Celor 12 zile li se adaugă alte trei zile libere, punte, decise de Guvern. Prin urmare, angajaţii din sectorul public vor avea în 2023 mai multe „minivacanţe” de patru zile, când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. De asemenea, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun, scrie News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: