Producţia industrială în zona euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna februarie

productie, fabrica Sursa foto: Pexels

Producţia industrială în zona euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în luna februarie, arată datele publicate joi de Eurostat, graţie în principal unei creşteri a producţiei de bunuri de capital şi de bunuri de consum non-durabile, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit datelor Eurostat, producţia industrială din cele 20 de state din zona euro a crescut cu 1,5% în luna februarie comparativ cu ianuarie şi cu 2% în ritm anual. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o creştere de 1% de la o lună la alta şi un avans de 1,5% în ritm anual.

Eurostat precizează că producţia de bunuri de capital în zona euro a crescut în februarie cu 2,2% de la o lună la alta, după o creştere modestă de 01% în ianuarie şi cu 10,4% în ritm anual. Producţia de energie în zona euro a crescut cu 1,1% de la o lună la alta, după o scădere de 0,2% în ianuarie, iar producţia de bunuri de consum non-durabile a crescut cu 1,9% în februarie, după o scădere de 2,1% în ianuarie.

În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, producţia industrială a crescut cu 1,4% în luna februarie 2023 comparativ cu luna ianuarie 2023.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna februarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 4,5%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+7,2%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 0,2%, din cauza scăderilor industriei prelucrătoare (-0,4%) şi industriei extractive (-0,2%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,3%) şi industria prelucrătoare (-4,2%). Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 4,9%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-10,1%) şi industriei prelucrătoare (-5,0%), notează Reuters.

Datele INS pentru România:

Producţia industrială a scăzut cu 5,4% în primele două luni ale anului față de aceeași perioadă din 2022. Minus de aproape 12% pentru producţia şi furnizarea de energie

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: