Noul președinte al Băncii Mondiale prezintă planuri care ar putea majora capacitatea de împrumut a instituţiei cu zeci de miliarde de dolari

banca mondiala

Preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a prezentat marţi noi planuri pentru îmbunătăţirea bilanţului instituţiei şi pentru a ajuta ţările să facă faţă schimbărilor climatice şi altor dificultăţi, însă a precizat că încă ar putea fi nevoie de o majorare de capital pe termen lung, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Banga, fost director general al Mastercard, care a preluat în 2 iunie conducerea Băncii Mondiale, a anunţat noile propuneri menite “să îmbunătăţească bilanţul instituţiei”, în timpul reuniunii oficialilor G20 de la Gandhinagar, India.

Noile măsuri, care încă sunt discutate cu ţările care sunt principalii acţionari ai Băncii Mondiale, vin pe lângă deciziile adoptate în aprilie, care vor majora capacitatea de împrumut a instituţiei cu până la 50 miliarde de dolari în următorul deceniu.

Statele Unite – cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale – au susţinut în octombrie necesitatea reformării instituţiei, iar apoi l-au nominalizat pe Banga la conducerea Băncii Mondiale pentru a accelera evoluţia BM, care a fost înfiinţată acum aproape 70 de ani.

“Înregistrăm progrese rapide. Construim o bancă mai bună, dar în cele din urmă vom avea nevoie de o bancă mai mare”, a declarat Banga.

Planurile ar putea majora capacitatea de împrumut a instituţiei cu zeci de miliarde de dolari, permiţând acţionarilor să garanteze împrumuturile dacă ţările nu le pot achita. De asemenea, instituţia ar putea emite noi instrumente hibride de capital, instrument care ar permite acţionarilor să investească în obligaţiuni.

Ajay Banga a fost însărcinat cu transformarea Băncii Mondiale pentru a majora capacitatea sa de împrumut şi a revizui modelul de business al instituţiei pentru a combate schimbările climatice, pandemiile, insecuritatea alimentară şi alte crize, pe lângă misiunea tradiţională a instituţiei de combatere a sărăciei.

Grupul Băncii Mondiale, una dintre cele mai mari surse de finanţare şi expertiză pentru ţările în curs de dezvoltare, ia măsuri rapide şi complexe pentru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să îşi consolideze reacţia faţă de provocările generate de pandemie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: