Ministerul Digitalizării verifică ce informații colectează TikTok și în ce scopuri le folosește. „În cel mult două săptămâni va exista un rezultat și vom lua măsuri”

tiktok Sursa foto: Pixabay

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării verifică ce informații colectează TikTok și în ce scopuri le folosește, urmând ca în cel mult două săptămâni să existe un rezultat, în urma căruia „vor fi luate măsurile care se impun”, arată un răspuns al instituției la solicitarea Economedia. „

Analizele instituțiilor abilitate cu securitatea cibernetică, în România, se concentrează, în acest moment, pe aplicația TikTok. Verifică ce informații cu caracter personal colectează această aplicație, ce informație stochează despre fiecare utilizator, dacă aceste informații sunt folosite și în alte scopuri față de funcționalitățile aplicației. Se verifică și dacă aplicația are eventuale opțiuni ascunse de monitorizare și accesare a altor resurse din telefon. În urma dispunerii măsurilor de verificare, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării speră că în cel mult două săptămâni va exista un rezultat și, în funcție de acesta, vor fi aplicate măsurile care se impun”, arată instituția.

Reamintim că mai multe țări și instituții au decis să interzică instalarea aplicației TikTok pe telefoanele personalului guvernamental.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat legat de o posibilă interzicere a Tik Tok pentru instituţii din România, că o decizie poate fi luată pe baza unei analize a specialiştilor, însă nu vede nicio problemă să ne aliniem comportamentului Comisiei Europene şi a altor ţări în care prin această aplicaţie sunt furnizate informaţii de propagandă sau dezinformări, scrie News.ro.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu a explicat că statul nostru va avea aceeaşi abordare ca a întregii Uniuni Europene.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, despre o interzicere a TikTok pentru instituţii din România, precum Senatul, pe modelul implementat în Europa, că este un lucru pe care îl evaluează în aceste zile cu toate instituţiile implicate.

Reamintim că Congresul SUA a decis la sfârșitul anului trecut să blocheze TikTok pe dispozitivele guvernamentale.

Ulterior, Comisia Europeană a interzis personalului său să utilizeze TikTok, invocând îngrijorări legate de securitate și de practicile de colectare a datelor ale aplicației deținute de compania chineză ByteDance. Personalului i s-a ordonat să șteargă aplicația de pe telefoanele mobile și de pe dispozitivele de muncă, inclusiv de pe dispozitivele personale care utilizează aplicații de muncă.

Și Canada a interzis folosirea aplicaţiei chineze de socializare TikTok pe toate dispozitivele mobile guvernului, începând de marţi, a relatat luni National Post, citând comunicarea oficială trimisă angajaţilor guvernului federal, transmite Reuters, citată de News.ro. Decizia a fost luată de directorul pentru informaţii al Canadei, pentru a asigura securitatea informaţiilor guvernamentale, după ce o analiză internă a arătat că metodele de colectare a datelor ale TikTok pot lăsa utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice, a scris ziarul.

Parlamentul danez a anunţat de asemenea că le-a cerut deputaţilor şi întregului personal să dezinstaleze aplicaţia TikTok de pe dispozitivele mobile de serviciu, din cauza „riscului de spionaj”, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Deciziile subliniază lobby-ul tot mai mare împotriva TikTok din cauza preocupărilor cu privire la apropierea sa de guvernul chinez şi deţinerea datelor utilizatorilor din întreaga lume.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: