Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA: Stabilirea plafoanelor de preţ pentru produsele petroliere rafinate din Rusia este complicată

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Ţările occidentale lucrează la structurarea plafoanelor de preţ pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, pentru a asigura fluxul continuu de motorină rusească, dar pieţele sunt complicate şi există probabilitatea ca lucrurile să nu meargă conform planului, a declarat secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, transmite Reuters, citat de News.ro.

Ţările Grupului celor Şapte şi Australia au implementat un plafon de preţ pentru petrolul rusesc pe 5 decembrie, interzicând utilizarea asigurărilor maritime, finanţelor şi a altor servicii furnizate de Occident pentru mărfurile cu preţuri de peste 60 de dolari pe baril.

Aceştia finalizează acum două plafoane separate de preţ pentru produsele petroliere rafinate ruseşti, cum ar fi motorina şi păcura, care urmează să intre în vigoare pe 5 februarie, împreună cu interzicerea importurilor de motorină de către Uniunea Europeană, a declarat Yellen reporterilor din Dakar, Senegal.

Unul va acoperi produsele de mare valoare vândute de obicei cu un preţ mai mare decât al ţiţeiului, în timp ce altul se va aplica produselor cu valoare scăzută, cum ar fi păcura, a spus ea reporterilor în timpul unei deplasări în Africa.

Yellen a spus că stabilirea noilor plafoane de preţ s-a dovedit ”mai complicată” decât pentru ţiţei, având în vedere gama de produse rafinate diferite şi structurile de preţ şi importanţa asigurării aprovizionării continue cu motorină rusească pe piaţă.

”Este mai complicat, dar ne-am străduit din greu să ne dăm seama cum să atingem aceleaşi obiective. Ştiţi, există întotdeauna potenţialul ca lucrurile să nu meargă conform planului, dar am studiat aceste pieţe cu mare atenţie şi credem că vom ieşi cu un set de limite care vor realiza aceleaşi lucruri pe care le-am realizat cu petrolul”, a spus ea, adăugând că ajustările ar putea fi făcute în timp.

Deşi primul plafon al preţului petrolului a intrat în vigoare abia pe 5 decembrie, s-a dovedit a avea succes până acum, a spus Yellen, invocând o scădere a preţului pe care Rusia îl obţine pentru ţiţei.

”Ei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la venituri şi nu am văzut niciun semn că Rusia reţine petrolul de pe piaţă”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: