Între 2015 și 2019, numărul anual al accidentelor de muncă din România a fost într-o continuă creștere, ajungând în 2019 la cea mai înaltă cotă de după intrarea în UE, potrivit unui raport al Monitorului Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România.
„În 2020, reducerea activităților economice datorată pandemiei COVID-19 a adus și o scădere a numărului accidentelor de muncă. Conform definiției utilizate de Eurostat, un accident de muncă este definit ca fiind “un eveniment distinct în cursul muncii care duce la vătămări fizice sau psihice”. Raportările includ doar accidentele mortale și non-mortale care implică mai mult de 3 zile calendaristice de absență de la locul de muncă”, se arată în raport.
Potrivit raportului, în România, rata accidentelor de muncă este semnificativ mai mare decât media U.E. La nivel european, comparația se face în termen de „rată a incidentelor” – de exemplu, numărul accidentelor soldate cu decese la suta de mii de angajați. România a s-a situat la acest indicator pe un sumbru loc I în 2013, 2014 și 2015, iar în 2020 se află pe locul IV.
Practic, în ciuda faptului că în România situația s-a îmbunătățit (de la 5,6 accidente mortale la 100.000 anga- jați în 2013 la 3,3), probabilitatea ca un angajat români să-și piardă viață în urma unui accident de muncă era, în 2020, de două ori mai mare decât în restul Uniunii Europene și – pentru a lua exemple concrete – de 2,5 ori mai mare decât în Polonia și de 1,5 ori mai mare decât in Cehia.