Inflația din Turcia a scăzut în ianuarie la aproape 58%, însă a fost peste previziuni

erdogan E5iNpbcXEAIMD1c Sursa foto; Twitter/ Turkish Presidency

Inflația anuală din Turcia a scăzut la 57,68% în ianuarie, potrivit datelor oficiale publicate vineri, dar a fost cu mult peste previziuni, în ciuda unui efect de bază favorabil care se așteaptă să continue până când președintele Tayyip Erdogan va încerca să fie reales în luna mai, scrie Reuters.

De la o lună la alta, prețurile de consum au crescut cu 6,65%, a precizat Institutul turc de statistică, aproape dublu față de o prognoză de 3,8% conform unui sondaj Reuters. Anual, inflația prețurilor de consum a fost prognozată la 53,5%.

Creșterea lunară bruscă s-a datorat unei serii de majorări de prețuri de Anul nou, inclusiv pentru transportul în comun, produsele și serviciile din tutun, precum și creșterii prețurilor la alimente. Cele mai mari lanțuri de magazine alimentare din Turcia, sub presiunea guvernului, au înghețat sau au redus prețurile la sute de produse în ianuarie, dar oficialii din sector au declarat că nu pot face acest lucru decât pentru o perioadă scurtă, având în vedere costurile. Nu a fost clar în ce măsură reducerile de prețuri ar fi putut afecta tiparul inflației.

Inflația a atins un maxim al ultimilor 24 de ani, de 85,51%, în octombrie, alimentată de o serie de reduceri neortodoxe ale dobânzilor, dorite de Erdogan, care au început în septembrie 2021 și au provocat o prăbușire a monedei la sfârșitul aceluiași an.

Sondajul Reuters a arătat, de asemenea, că se așteaptă ca inflația să se încheie în acest an la 41%, aproape dublu față de rata de 22% prognozată de banca centrală, extinzând tensiunile legate de costul vieții, care reprezintă o preocupare de top pentru alegători înainte de votul prezidențial și parlamentar.

Economiștii se așteaptă ca inflația anuală să scadă la aproximativ 40% până la alegerile din mai, care se anunță a fi strânse, potrivit sondajelor.

În pofida creșterii prețurilor, banca centrală a redus rata dobânzii de politică monetară la 9% de la 19% începând din 2021, pentru a inversa deficitele cronice de cont curent prin stimularea investițiilor cu împrumuturi mai ieftine.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: