Guvernul francez vrea să taie din cheltuielile bugetare pentru a reduce datoria publică/ Ținta este un deficit bugetar de sub 3% în 2027

bruno le maire - ministrul francez de finante Sursa foto: Facebook/Bruno Le Maire

Guvernul francez a anunţat joi că vrea să accelereze reducerea datoriei şi deficitului publice ale ţării la orizontul lui 2027, prin renunţarea la unele cheltuieli şi printr-o creştere economică mai dinamică, transmite AFP.

‘Vrem să accelerăm reducerea datoriei Franţei’, a declarat ministrul economiei şi finanţelor, Bruno Le Maire, prezentând noua foaie de parcurs a finanţelor publice pentru anii următori.

‘Este vorba despre credibilitatea europeană a Franţei’, a spus el într-o conferinţă de presă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Deficitul public ar urma să scadă şi mai mult sub pragul de 3% din PIB fixat de regulile bugetare ale Uniunii Europene, pentru a ajunge la 2,7% în 2027, faţă de previziunea de 2,9% de până acum.

După ce a atins 4,7% în 2022, deficitul ar urma să crească uşor în acest an la 4,9%, după care să scadă progresiv începând din 2024.

Reducerea datoriei ar urma să aducă acest indicator la 108,3% din PIB (faţă de 111,6% la sfârşitul lui 2022), cu câteva puncte procentuale sub previziunea anterioară.

În ce priveşte inflaţia, aceasta ar urma să înceapă să scadă de la mijlocul lui 2023, în ciuda previziunii majorate la 4,9% (faţă de 4,2% anterior) pentru acest an. În 2022, inflaţia a fost de 5,2%.

Aceste perspective sunt conţinute în Programul de stabilitate (PSTAB) ce va fi prezentat în guvern săptămâna viitoare şi care este transmis în fiecare an de statele membre UE Comisiei Europene, de obicei în primăvară.

Vor fi eliminate ajutoarele excepţionale şi alte cheltuieli de sprijin în toate direcţiile, cifrate la sute de miliarde din timpul pandemiei de COVID-19, guvernul propunându-şi o “răcire” a cheltuielilor publice, care ar urma să crească mai lent decât inflaţia.

‘Tocmai le-am cerut un efort compatrioţilor noştri cu reforma pensiilor’, care a ridicat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, a subliniat Bruno Le Maire. ‘Este just ca şi actorii publici (…) să fie puşi să contribuie’, a adăugat el.

Guvernul mizează, în paralel, pe o activitate economică în creștere. După o încetinire a creşterii PIB la 1% în acest an, executivul se aşteaptă la o accelerare la 1,6% în 2024 şi la 1,8% în 2027.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: