Goldman Sachs estima săptămâna trecută că lira turcească urma să se prăbușească peste 3 luni, dar deprecierea a venit după doar 3 zile

turcia, lire turcesti, lira turceasca Sursa foto: Dreamstime

Lira turcească și-a extins căderea liberă post-electorală în această săptămână, depășind deja o prognoză a Goldman Sachs privind o slăbire semnificativă a monedei în următoarele câteva luni, scrie CNBC.

Banca americană de investiții a estimat la sfârșitul săptămânii trecute că lira mai are loc să deprecieze mai mult până la minime mai adânci: până la 23 de lire față de dolar în trei luni, față de o estimare anterioară de 19 față de dolar.

“Ne revizuim previziunile USD/TRY în creștere la 23,00, 25,00 și 28,00 la 3, 6 și 12 luni (față de 19,00, 21,00 și 22,00, anterior)”, au declarat analiștii băncii de investiții într-un raport de cercetare datat 3 iunie.

În momentul publicării raportului, moneda turcească se tranzacționa cu puțin peste 20 de lire pentru un dolar. Dar de atunci a slăbit puternic – depășind prognoza Goldman de a se situa peste 23 față de dolar – totul în decurs de câteva zile. Ultima dată, joi după-amiază, cotația lirei a ajuns la un nou minim istoric de 23,29 față de dolar.

Aceasta în ciuda numirii la Finanțe a lui Mehmet Simsek, care este văzut ca fiind capabil să implementeze politici favorabile pieței.

La prezentarea noului său cabinet în weekend, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a numit pe fostul viceprim-ministru în funcția de ministru al Finanțelor și Economiei, ceea ce a dus la un oarecare optimism cu privire la faptul că țara își va croi acum o nouă cale economică. De atunci, Simsek s-a angajat să restabilească politicile economice raționale, după ani de decizii neortodoxe și cicluri de reducere a ratelor, în ciuda inflației foarte ridicate, care au fost supravegheate îndeaproape de Erdogan.

Rata anuală recentă a inflației din Turcia pentru luna mai a fost de 39,59%, potrivit statisticilor guvernamentale. În luna octombrie a anului trecut, rata inflației din Turcia a urcat la 85,51%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: