Germania ar urma să evite recesiunea în primul trimestru din 2023

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Germania ar urma să scape la limită de recesiune și să înregistreze o creștere modestă în primul trimestru al anului, potrivit unui raport al Ministerului Economiei publicat vineri, citat de Reuters.

„O recesiune tehnică de două trimestre negative la rând pare să fi fost evitată”, a declarat ministerul.

Previziunile actuale indică o creștere ușoară a produsului intern brut (PIB) de la an la an pentru întregul an 2023, a adăugat acesta. Principalele institute economice se așteaptă ca economia germană să crească cu 0,3% în acest an.

Indicatorii economici indică o redresare notabilă în primul trimestru, producția industrială și cea din construcții fiind motorul creșterii, beneficiind de o atenuare a blocajelor de materiale, de scăderea prețurilor la energie și de condiții meteorologice favorabile, se arată în raport.

Previziunile economice comune ale institutului anticipează o expansiune de 0,1% a PIB-ului în primul trimestru. Aceasta urmează după o contracție de 0,4% în al patrulea trimestru din 2022.

Ministerul a vorbit despre un “început de an favorabil”. Iarna blândă și nivelurile ridicate de stocare a gazelor au contribuit la o disponibilitate suficientă a gazelor în Germania și în Europa, ceea ce s-a reflectat într-o scădere notabilă a prețurilor la energie, a precizat ministerul.

„Se așteaptă ca sentimentul consumatorilor să își continue redresarea în lunile următoare, deși pierderile de putere de cumpărare legate de inflație continuă să cântărească asupra economiei”, se arată în raport.

Se așteaptă ca ratele inflației să continue să scadă în următoarele luni, deși rămân la un nivel ridicat. Intervalul actual de prognoză este de 5,4% – 6,6% pentru inflația din 2023 și de 2,1% – 3,5% pentru 2024.

Ministerul Economiei vede riscuri la adresa perspectivelor sale economice, cum ar fi consumul privat slab, deteriorarea condițiilor din domeniul construcțiilor, problemele recente din instituțiile financiare și incertitudinea geopolitică din cauza războiului din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: