Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA va scinda SVB şi va căuta să vândă separat banca privată

Silicon Valley Bank, SVB financial Sursa foto: Dreamstime

Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC) a decis luni să scindeze Silicon Valley Bank (SVB) şi să organizeze două licitaţii separate pentru divizia care se ocupă de gestionarea depozitelor şi banca privată, după ce săptămâna trecută nu a reuşit să găsească un cumpărător pentru SVB, transmite Reuters, citat de Agrepres.

Până în 22 martie, FDIC va accepta ofertele pentru Silicon Valley Private Bank, iar pentru banca punte, până în 24 martie. Pot participa la licitaţii pentru portofoliile de active băncile şi firmele financiare non-bancare, a precizat FDIC.

În 13 martie, Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din SUA anunţase că a transferat toate depozitele Silicon Valley Bank (SVB) într-o bancă-punte nou creată, iar toţi cei care au depozite vor avea acces la banii lor începând de luni.

Toţi clienţii SVB devin automat clienţii băncii-punte, care va desfăşura „activităţi bancare normale, inclusiv online”, a informat FDIC, într-un comunicat.

Săptămâna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că FDIC vrea să relanseze procesul de vânzare pentru SVB, fiind analizată o potenţială scindare.

Vineri, firma mamă a Silicon Valley Bank, care în prezent este sub controlul autorităţilor americane, a solicitat să intre sub protecţia falimentului din capitolul 11.

SVB Financial Group, alături de directorul general şi de cel financiar, au fost vizaţi de un proces colectiv în care se pretinde că firma nu a prezentat riscurile pe care viitoarele majorări de dobânzi le au asupra afacerii ei.

SVB Financial Group nu mai este afiliată la Silicon Valley Bank după ce a ajuns sub controlul Fondul de garantare a depozitelor bancare din SUA (FDIC). Colapsul său a fost al doilea mare eşec bancar din istoria SUA după căderea Washington Mutual în 2008.

Succesorul băncii, Silicon Valley Bridge Bank, este sub jurisdicţia FDIC şi nu este inclusă în documentaţia depuse la instanţa de faliment.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: