Fabrica De Ambalaje EXONIA anunță că protestează față de modul de departajare a solicitanților de ajutor de stat, aplicat de Ministerul Economiei, pentru industria prelucrătoare, potrivit unui comunicat de presă.
Reprezentanții companiei spun că „acele criterii de evaluare au permis unei firme de apartament cu 0 angajați și cu o cifră de afaceri anuală „impresionantă” de numai 1.000 euro să halucineze că va implementa un proiect de 80 de milioane. Tot de euro. Iar Ministerul Economiei îi aprobă finanțarea, din Bugetul Statului Român”.
„Noi, PRODUCĂTORII REALI din economia românească, contributori REALI la Bugetul de Stat, dezavantajați flagrant de procedura de evaluare în vederea acordării unui ajutor de stat pentru înființarea de noi capacități de producție moderne dar mai ales profitabile în baza expertizei noastre anterioare de necontestat, avem întrebări legitime cu privire la corectitudinea analizei documentațiilor din dosarele de candidatură ale FIRMELOR DE APARTAMENT care au solicitat și cărora li s-a aprobat acordarea finanțării. Cum au demonstrat acești câștigători că au capacitatea financiară de implementare a unui proiect de o asemenea anvergură? Ne întrebăm ce unitate bancară poate asigura sursa de finanțare unei entități fără activitate, fără vreo experiență sau / și fără active proprii? Dar capacitatea tehnică și expertiza cum au demonstrat că o dețin în cadrul proiectelor depuse, în contextul în care nu au angajați și nici vreo experiență în domeniul vizat prin proiecte?”, transmite Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia.
Acesta susține dacă nu cumva se vizează mutarea personalului specializat dintr-o altă companie în noul proiect, ceea ce ar încălca criteriile de eligibilitate. Antreprenorul mai spune că este interzis transferul de activitate dintr-o altă unitate care ar avea resursele de implementare, inclusiv umane.
„Subliniem că HG 959 NU permite nici măcar transferul unei părți a unei activități de la o unitate existentă la alta a unei alte părți contractante la Acordul privind SEE unde are loc investiția care beneficiază de ajutor de stat. Cu atât mai mult, este interzis transferul de activitate dintr-o altă unitate care ar avea resursele de implementare, inclusiv umane. Sperăm în acest context că acele firme ”de apartament” cu cifre de afaceri și active minuscule să respecte declarațiile privind evitarea unei relocări anterioare, dar mai ales pe o perioadă de minim 2 ani ulterior realizării investiției! Altfel spus, sperăm să nu fie cazul unor mutări de activitate existentă a unor companii prin refinanțare și retehnologizare mascată”, precizează Tiberiu Stoian.
Reprezentanții companiei transmit că își mențin cererea de finanțare și așteaptă îndeplinirea obligațiilor de către beneficiarii selectați, iar în cazul neîndeplinirii acestora, speră ca Ministerul Economiei să acționeze rapid și să semneze acordurile de finanțare cu solicitanții serioși din lista de ”așteptare”, cei aprobați în afara bugetului.
„Oare s-a avut în vedere și repartizarea regională a ajutoarelor pentru a asigura premisele reducerii decalajelor de dezvoltare pe regiuni și ne referim în special la Regiunea Nord Est, care are un decalaj negativ în raport cu media națională? Nu cumva s-a pierdut din vedere finalitatea reală a investițiilor și oportunitatea (ratată/amenințată) de a crea peste 100 de locuri de muncă bine plătite în județul Neamț, în cazul investiției de 21 Milioane de Euro propusă de Fabrica De Ambalaje Exonia, unde salariul mediu brut / salariat depășește 6.000 Lei?”, se mai menționează în comunicatul de presă.