Eurocontrol avertizează că turiștii se vor putea confrunta cu o altă vară de întârzieri, perturbări și anulări ale călătoriilor

aeroportul internațional din frankfurt, germania, aeroport, travel, calatorie, vacanta, zbor Sursa foto: Wikipedia - Airliners.net / Konstantin von Wedelstaedt

Explozia zborurilor de vară, spațiul aerian restricționat și grevele creează o furtună perfectă pentru transportul aerian în Europa, potrivit unui raport al Eurocontrol, organizația care gestionează spațiul aerian al Europei, citat de Euronews.com. Haosul în ceea ce privește călătoriile ar putea reveni în această vară, în timp ce industria aviatică avertizează că aeroporturile sunt supraîncărcate și timpul de zbor mai lung.

Eurocontrol, organizația care gestionează spațiul aerian al Europei, a declarat că vara aceasta va fi o perioadă „dificilă”, cu un număr estimat de 33.000 de zboruri pe zi în următoarele opt săptămâni. În zilele de vineri, una dintre cele mai populare zile în care se călătorește, acest număr ar putea depăși 34.000.

Aceasta reprezintă cu 8% mai multe zboruri în total decât cele care au decolat în aceeași perioadă a anului trecut.

Dar, pe măsură ce traficul aerian continuă să crească în perioada de vârf a verii, pasagerii s-ar putea confrunta cu o altă vară de întârzieri, perturbări și anulări.

De ce se confruntă Europa cu o vară „dificilă” pentru transportul aerian?

Odată cu creșterea cererii, industria aeronautică este supusă unei presiuni mai mari pentru a face față provocărilor actuale.

Luna trecută, Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) a declarat că cererea de călătorii aeriene este în creștere datorită creșterii încrederii în urma pandemiei COVID-19, iar Comisia Europeană a prezis un apetit puternic pentru vacanțe în Europa în această vară.

Eurocontrol însuși a raportat că recordul pentru cele mai multe mișcări de aeronave pe un aeroport a fost doborât luna trecută de aeroportul turc din Istanbul – 1.684 de zboruri în total.

Intensificarea traficului aerian a determinat organizația să emită avertismente pentru orașe și regiuni cheie din Europa, inclusiv Atena, Barcelona, Bruxelles, Budapesta și Londra. Organizația spune că pasagerii s-ar putea confrunta cu timpi de zbor mai lungi și întârzieri semnificative, deoarece companiile aeriene încearcă să evite zonele aglomerate.

Directorul general al Eurocontrol, Raul Medina, a avertizat că Europa se va confrunta cu o vară „dificilă”. Pe lângă numărul crescut de zboruri, există cu aproximativ 20 % mai puțin spațiu aerian disponibil din cauza războiului din Ucraina, ceea ce creează o presiune suplimentară.

În ce zone din Europa vor fi supraîncărcate de zboruri?

Șapte „centre de control zonal” cheie, care gestionează traficul aerian pe zone extinse de spațiu aerian, vor fi probabil afectate de „supraîncărcări mari”, potrivit Eurocontrol.

Atunci când condițiile meteo nu sunt foarte prielnice, numărul de zboruri care pot intra într-o zonă de control al traficului aerian poate fi limitat pentru a evita ca controlorii să fie copleșiți. Companiile aeriene pot fi nevoite să zboare pe rute mai lungi sau pasagerii pot avea întârzieri, în timp ce controlorii de trafic aerian fac față supraaglomerării.

Potrivit Eurocontrol, Atena, în Grecia, și Reims și Marsilia, în Franța, vor fi probabil afectate în majoritatea zilelor din această vară.

În zilele de vârf, cum ar fi vinerea sau în weekend-urile de vară, Budapesta, Varșovia și Nicosia ar putea, de asemenea, să se confrunte cu „supraîncărcări mari” ale traficului, se transmite în raportul Eurocontrol. În zilele de 8 și 15 iulie s-ar putea înregistra o supraîncărcare ridicată și la Zagreb și Belgrad.

Londra, Barcelona și Bruxelles au primit, de asemenea, avertismente similare.

Vor cauza grevele probleme pe aeroporturile europene în această vară?

Deși multe dintre cauzele haosului din vara anului trecut au fost remediate, există unele „evenimente așteptate și neașteptate” care vor avea un impact asupra călătoriilor. Medina a spus că printre acestea se numără acțiunile sindicale, problemele meteorologice sau exercițiile militare.

Numai în luna iunie, transportatorul low-cost Ryanair a fost nevoit să anuleze peste 900 de zboruri, în mare parte din cauza grevelor controlorilor de trafic aerian din Franța. Șeful IATA, Willie Walsh, a declarat în iunie, la o reuniune anuală, că perturbările au depășit deja „cu mult nivelul normal pentru această perioadă a anului”, deoarece situația din Franța a perturbat traficul în întreaga Europă.

În cazul în care controlorii de trafic aerian intră în grevă, sunt prioritizate plecările interne din Franța și zborurile pe distanțe lungi care survolează țara. Acest lucru poate însemna anularea pe scară largă a zborurilor pe distanțe scurte care trec deasupra Franței, dar nu aterizează.

În timp ce astfel de situații pot fi gestionate cu ușurință în afara perioadelor de vârf, dacă se întâmplă în timpul verii, Medina explică faptul că va fi mult mai dificil să se facă față perturbărilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: