După 18 ani, cel mai mare reactor nuclear din Europa a început să producă energie în mod regulat

reactor nuclear, Last Energy Sursă foto: Last Energy

Reactorul nuclear finlandez Olkiluoto 3 (OL3), cel mai mare reactor nuclear din Europa, care a fost mult întârziat, a început să producă regulat duminică dimineață, a anunțat operatorul său, sporind securitatea energetică într-o regiune în care Rusia a întrerupt furnizarea de gaze și energie electrică, scrie Reuters.

Energia nucleară rămâne controversată în Europa, în primul rând din cauza preocupărilor legate de siguranță, iar vestea demarării OL3 vine în contextul în care Germania și-a oprit sâmbătă ultimele trei reactoare rămase, în timp ce Suedia, Franța, Marea Britanie și alte țări plănuiesc noi dezvoltări.

Operatorul OL3, Teollisuuden Voima (TVO), deținut de compania finlandeză de utilități Fortum și de un consorțiu de companii energetice și industriale, a declarat că se așteaptă ca unitatea să acopere aproximativ 14% din cererea de electricitate a Finlandei, reducând astfel nevoia de importuri din Suedia și Norvegia.

Se așteaptă ca noul reactor să producă timp de cel puțin 60 de ani, a precizat TVO într-o declarație de duminică, după ce a finalizat tranziția de la teste la producția regulată.

„Producția de la Olkiluoto 3 stabilizează prețul energiei electrice și joacă un rol important în tranziția ecologică a Finlandei”, a declarat Jarmo Tanhua, directorul general al TVO, în comunicat.

Construcția reactorului de 1,6 gigawați (GW), prima centrală nucleară nouă din Finlanda după mai bine de patru decenii și prima din Europa după 16 ani, a început în 2005. Inițial, centrala trebuia să fie inaugurată patru ani mai târziu, dar a fost afectată de probleme tehnice.

OL3 a furnizat pentru prima dată producția de testare către rețeaua națională de energie electrică a Finlandei în luna martie a anului trecut și trebuia să înceapă producția normală patru luni mai târziu, dar, în schimb, a suferit o serie de defecțiuni și întreruperi care au necesitat luni de zile pentru a fi remediate.

Exporturile de energie electrică ale Rusiei către Finlanda s-au încheiat în luna mai a anului trecut, când compania rusă de utilități Inter RAO a declarat că nu a fost plătită pentru energia pe care a vândut-o, o consecință a prăpastiei tot mai mari dintre Moscova și Europa din cauza războiului din Ucraina.

Monopolul rus de stat al exporturilor, Gazprom, a încetat la scurt timp după aceea livrările de gaze naturale către națiunea nordică.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Termocentralele electrice pe combustibil nuclear, carbune, gaz, etc, au soarta motoarelor termice.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.