Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor au trecut de 30 de miliarde de lei în primul trimestru al anului

banca, credit, calcule, calculator Sursa foto: Pexels

Creditele noi acordate de băncile din România populaţiei şi companiilor, în primul trimestru, s-au cifrat la 30,5 miliarde lei, în creştere cu peste 7,77% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în aceeaşi perioadă din anul 2022, când au fost de 28,3 miliarde lei, potrivit platformei dreptullabanking.ro, o campanie a băncilor din România, transmite Agerpres.

Creditarea a fost impulsionată de creditele accesate de companii, cu o pondere de 61,6% în totalul creditelor noi acordate. În anul 2022, băncile au acordat credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 126,7 miliarde lei.

Astfel, în primul trimestru din 2023, companiile au contractat credite totale, indiferent de monedă, în valoare de 18,79 miliarde lei. În comparaţie cu anul trecut, se constată un apetit mai crescut pentru accesarea de către companii a creditelor în valută. Creditele în valută contractate de companii s-au cifrat la 10 miliarde echivalent lei, în primul trimestru din 2023, iar cele în moneda naţională la 8,7 miliarde lei.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În primele trei luni ale anului, am asistat la creşterea apetitului firmelor pentru creditele în euro, astfel că acestea s-au cifrat la 8,7 miliarde echivalent lei. Şi creditele în dolari au crescut, în perioada menţionată, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 1,34 miliarde echivalent lei.

În primul trimestru din anul 2023, populaţia a accesat credite noi în valoare de aproape 11,7 miliarde lei, ponderea în totalul împrumuturilor noi fiind de 38,4%. Repartiţia pe monede arată că populaţia a accesat aproape numai credite în lei, în proporţie de aproape 96,7%.

La creditele în lei pentru populaţie se constată o uşoară contracţie a împrumuturilor accesate, în comparaţie cu valoarea raportată anul trecut, pe fondul situaţiei generate de creşterea inflaţiei.

Repartiţia pe monede a creditelor noi acordate arată că, din totalul de 30,5 miliarde lei, 65,7% reprezintă ca pondere împrumuturile în lei, 29,8% este ponderea creditelor în euro şi restul de 4,4% în dolari. În ceea ce priveşte creditele în euro, 96,1% din valoarea totală a acestora a fost contractată de persoanele juridice. Creditele noi în dolari, acordate în primul trimestru din 2023, au fost contractate aproape integral de persoanele juridice.

Sistemul bancar din România se află într-o poziţie prudenţială şi financiară adecvată, mai toţi indicatorii fiind situaţi peste mediile sistemelor bancare din Uniunea Europeană. Băncile din România sunt solide şi bine capitalizate, indicatorul de solvabilitate a ajuns la 21,83% în luna decembrie 2022, de două ori şi jumătate peste minimul solicitat.

Rata creditelor neperformante a continuat trendul descendent, fiind de 2,65% la finele anului 2022, tendinţa fiind de aliniere spre media europeană.

Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact deopotrivă asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: