Ce-ar fi dacă am avea un „oraș de 15 minute” pentru prietenie? Dezbatere Bloomberg

oameni fericiti, prieteni Sursă foto: Unsplash

Este important să trăiești aproape de prieteni. Pe fondul unei epidemii de singurătate, un concept popular de planificare urbană oferă o viziune a proximității, scrie Bloomberg.

Când vine vorba de prietenie, apropierea contează. Apropierea emoțională, desigur, dar și – fie că ne place sau nu – apropierea fizică. Cercetătorii vorbesc despre o „rază ideală a prieteniei” pe care nici măcar internetul nu a distrus-o. Aceasta poate varia în funcție de persoană și de locație, dar, la un nivel de bază, cu cât sunteți mai aproape, cu atât mai bine. „Suntem mai predispuși să petrecem timp cu prietenii la care putem avea acces ușor”, spune Elizabeth Laugeson, profesor clinic de psihiatrie și științe biocomportamentale la Universitatea din California, Los Angeles.

Orașele din întreaga lume se confruntă cu ceea ce chirurgul general al SUA a considerat recent o „epidemie de singurătate”, iar una dintre propunerile de sănătate publică pentru a o rezolva este construirea unei infrastructuri sociale care să faciliteze mai multe conexiuni umane.

Aici intervine orașul de 15 minute.

Conceptul de planificare urbană al unui oraș de 15 minute este conceput astfel încât nevoile de bază ale locuitorilor să poată fi satisfăcute pe o rază mică, accesibilă pe jos, cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun. Aceste nevoi de bază ar putea include locul de muncă, școala, îngrijirea copiilor, alimentele și poate chiar asistența medicală. Viața într-un oraș de 15 minute ar fi mai ecologică și mai ușoară, spun susținătorii acestui concept. Mai mult timp ar fi petrecut în public și mai puțin timp închis în casă sau în mașină.

Susținătorii reproiectării urbane nu subliniază întotdeauna în mod explicit conexiunea socială. Dar Carlos Moreno, un urbanist și profesor asociat la IAE din cadrul Universității Paris – Panthéon Sorbonne, care a venit cu conceptul orașului de 15 minute, spune că „grija” a fost întotdeauna esențială pentru construirea unui cartier prosper. Îngrijirea poate fi găsită în spitale sau în centrele de servicii sociale – dar și în cadrul sistemului de sprijin construit de rețelele apropiate de prieteni. Prietenia, la urma urmei, are proprietăți de susținere a vieții și s-a demonstrat că îmbunătățește sănătatea fizică, dar și cea mentală.

„Cred că de foarte multe ori o privim ca fiind: Dacă avem timp, atunci vom acorda atenție vieții noastre sociale. Sau, dacă nu avem timp, atunci este un lux să poți ieși și să te vezi cu prietenii”, a declarat Andrea Bonior, psiholog clinician și gazda Baggage Check, un podcast despre sănătatea mintală. „Când, în realitate, știm că a avea prietenii puternice ne prezice longevitatea, ne ajută sistemul imunitar, ne face mai rezilienți și ne protejează împotriva anumitor tulburări de sănătate mintală și fizică.”

Desigur, prietenii nu trebuie să locuiască în același oraș pentru a-și arăta grija, acum că tehnologia poate acoperi distanța. Dar cercetările sugerează că geografia contează. Un studiu privind contactele interpersonale în Canada, realizat în 1978, a arătat că frecvența întâlnirilor față în față începe să scadă odată ce distanța dintre prieteni sau rude ajunge la opt kilometri. Chiar și contactele telefonice au început să se reducă de la o distanță de 160 km.

Un alt studiu, care a folosit Indicele de depresie al Centrului pentru Studii Epidemiologice pentru a înțelege dacă emoțiile sunt într-adevăr contagioase, a arătat că un prieten fericit care locuiește la mai puțin de o milă de tine este suficient pentru a-ți crește șansele de a fi fericit cu 25%. Dacă vecinul tău este fericit, acest lucru îți crește șansele cu 34%. Un articol despre aceste rezultate, publicat în Harvard Gazette, rezumă foarte bine situația: „Se pare că fericirea iubește compania mai mult decât mizeria”.

Există beneficii unice în a locui aproape de un prieten. Faptul că sunteți vecini poate construi confortul prin regularitatea întâlnirilor voastre. De asemenea, le poate face mai spontane. „Este foarte diferit să te întâlnești frecvent cu cineva pentru că se întâmplă să locuiască pe strada ta și ai posibilitatea de a te vedea cu el într-un fel de zi la întâmplare, fără să planifici”, a spus Bonior. „Ori de câte ori trebuie să planifici, există mai multe posibilități ca planificarea în sine să zădărnicească întâlnirea.”

Locuirea în apropiere ar face, de asemenea, „să fie mai ușor să ne sprijinim reciproc din punct de vedere material și emoțional”, după cum a scris recent Adrienne Matei în The Atlantic, într-un eseu în care susține că oamenii ar trebui să se mute mai aproape de prietenii lor, la fel cum ar face-o pentru parteneri sau familie. Îngrijirea copiilor ar fi mai ușoară pentru cei care au copii, scrie ea, și un răsfăț pentru cei care nu au copii; punerea în comun a cumpărăturilor sau o plimbare cu mașina la spital ar economisi timp și bani pentru toată lumea. Un umăr apropiat pe care să plângi este mai cald decât simulacrul de pe FaceTime.

Nu există un răspuns științific pentru a stabili cât de aproape este suficient de aproape. La fel cum un oraș de 15 minute poate fi mai degrabă un oraș de 10 sau 30 de minute, Laugeson spune că așa-numita rază de prietenie a fiecărei persoane poate varia în funcție de locul în care locuiți și de modul în care vă deplasați. „Pentru unele persoane din mediul urban, raza lor devine mai mică, deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a parcurge distanțe în zonele aglomerate”, spune ea. „În mediile rurale, oamenii pot fi mai dispuși să parcurgă distanțe mai mari pentru a fi cu prietenii, deoarece există mai puține alternative.”

Robin Dunbar, psiholog și autorul cărții Friends: Understanding the Power of our Most Important Relationships (Înțelegerea puterii celor mai importante relații ale noastre), spune că o rază de 30 de minute este punctul ideal. „Dacă nu îi vedeți cu suficientă regularitate, prieteniile scad foarte repede – în câteva luni, calitatea prieteniei începe să se deterioreze”, a spus el. Comunicațiile digitale și apelurile telefonice pot încetini decăderea, a permis Dunbar, dar nu o pot opri complet. „Dacă nu-i vezi din când în când, nimic pe pământ nu va împiedica acea relație să se transforme în cele din urmă într-o cunoștință mai degrabă decât într-un prieten adevărat”, a spus el.

„Trebuie să fii capabil să te plimbi, să bați la ușa lor și să le spui: ”Mă simt ca naiba””, a spus el. „Pentru că, în acel moment, există un singur lucru de care ai nevoie, și acela este o îmbrățișare”.

Nu toată lumea poate locui în apropierea prietenilor, cu atât mai puțin la 15 minute de aceștia, din cauza barierelor obișnuite, cum ar fi accesul la locuințe, disponibilitatea locurilor de muncă, oportunitățile de mobilitate și legăturile de familie. Dar există intervenții la nivelul orașului care pot face alegerea mai ușor de făcut. Liderii, arhitecții și planificatorii orașului pot investi în infrastructura socială, cum ar fi spațiile publice, parcurile, piețele și bibliotecile pentru adunare.

De asemenea, aceștia pot crea politici care să facă locuințele mai accesibile și mai accesibile, astfel încât locuitorii care doresc să locuiască în apropierea celor dragi să nu fie atât de constrânși de preț și de ofertă în alegerea unui cartier. Acest lucru ar putea include zonarea pentru opțiuni de locuințe mai diverse, legalizarea locuirii cu colegii de cameră și consolidarea protecției chiriașilor.

Cultivarea unei comunități care reflectă îndeaproape rețelele sociale existente are și dezavantaje. Chiar dacă toți prietenii dvs. asemănători se mută în cartierul dvs., experții spun că ar trebui să fiți în continuare deschis la crearea de legături noi și neașteptate în cartier. „Ne extindem atunci când lumea noastră se extinde. Ajungem să îi cunoaștem pe cei diferiți de noi”, a declarat Melanie Ross Mills, autoarea cărții The Friendship Bond. „Ne extindem dincolo de ”zona de confort a comunității””. Cu alte cuvinte, indiferent dacă vă puteți sau nu muta într-un cartier în care locuiesc deja prietenii dumneavoastră, de ce să nu continuați să vă faceți prieteni noi oriunde v-ați afla?

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: