Banca centrală a Israelului ar urma să majoreze ratele dobânzilor cu până la o jumătate de punct procentual, în ceea ce ar putea fi ultima mișcare dintr-un ciclu agresiv de înăsprire a dobânzii, menit să împingă rata inflației înapoi la ținta sa anuală de 1%-3%, scrie Reuters.
În condițiile în care Banca Israelului a declarat luna trecută că vede un plafon al ratelor dobânzilor de aproximativ 4%, majoritatea economiștilor se așteptau la o majorare de 25 de puncte de bază în februarie pentru a aduce rata la 4% – care ar fi cea mai ridicată din octombrie 2008 – de la 3,75%.
Bhumika Gupta, strategul Citi, a declarat că, în condițiile în care Rezerva Federală a SUA trece la mișcări de un sfert de punct, Banca Israelului ar urma exemplul.
“Cu toate acestea, având în vedere că că inflația este cea mai mare din ciclul de până acum, piața evaluează acum o probabilitate mai mare de majorare cu 50 de puncte de bază”, a spus strategul Citi, adăugând că rata finală va fi probabil de 4,5%, mai degrabă decât de 4,25%.
Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la un nivel maxim de peste 14 ani, de 5,4%, ușor peste rata din decembrie de 5,3%.
În același timp, creșterea economică a Israelului a fost de 5,8% în trimestrul al patrulea, o creștere anuală mai mult decât dublă față de așteptări, iar creșterea din 2022 a fost de 6,5%.
Dintre cei 15 economiști chestionați de Reuters, nouă estimează o majorare cu 25 de puncte de bază, în timp ce șase prevăd 50 de puncte de bază atunci când banca centrală își va anunța decizia luni după-amiază.
“Îngrijorarea privind impactul negativ asupra debitorilor ipotecari este singurul factor care ar putea modera creșterea dobânzilor”, a declarat economistul Victor Bahar, de la Bank Hapoalim.
Potrivit acestuia, factorii de decizie politică analizează, de asemenea, reformele judiciare planificate de guvernul israelian, “în special dacă acestea vor duce la o depreciere suplimentară a shekelului, dincolo de cea înregistrată până în prezent”.
Următoarea decizie privind dobânda este stabilită pentru 3 aprilie.
Analiștii consideră că, odată cu redeschiderea Chinei și cu alte presiuni asupra prețurilor care se vor atenua, inflația va reveni la ținta sa la sfârșitul anului 2023, iar acest lucru ar putea determina începerea reducerilor de dobândă, mai ales dacă majorările de dobândă dăunează semnificativ creșterii economice. Se estimează că economia Israelului va crește cu mai puțin de 3% în 2023.