Banca Centrală a Germaniei estimează că cea mai mare economie a Europei a înregistrat o creştere în primul trimestru din 2023

economie date cifre calcule Foto: Pixabay

Economia germană a înregistrat probabil creştere în primul trimestru din 2023, în urma redresării producţiei industriale, se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), după ce anterior instituţia estimase un declin modest, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Cea mai mare economie a Europei s-a confruntat anul trecut cu preţurile ridicate la energie, care au afectat sectorul său industrial vast, dar o redresare modestă are loc de când au început să scadă preţurile gazelor naturale, sporind speranţele că va fi evitată recesiunea.

“Economia Germaniei a avut o evoluţie mai bună în primul trimestru din 2023 decât se previziona în urmă cu o lună şi activitatea este din nou în creştere. Industria s-a redresat mai solid decât se estima”, se arată în raportul Bundesbank.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Optimismul instituţiei este în linie cu datele recente care indică spre o redresare modestă, după un declin de 0,4% în trimestrul patru din 2022, chiar dacă o perioadă ritmul de creştere rămâne redus.

Scăderea preţurilor gazelor naturale a ajutat industriile mai consumatoare de energie, în timp ce perturbările din lanţurile de aprovizionare continuă să se atenueze, cererea pentru maşini este în creştere iar construcţiile sunt pe un trend ascendent, pe fondul vremii favorabile.

Datele recente indică o creştere a numărului comenzilor industriale iar rata scăzută a şomajului continuă să sprijine consumul. Perspectivele sunt însă mixte deoarece inflaţia continuă să afecteze consumul, apreciază Banca Centrală a Germaniei. Instituţia se aşteaptă la reducerea preţurilor de consum, chiar dacă inflaţia de bază va rămâne ridicată pentru o perioadă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: