Analiză CBRE: Proprietarii imobiliari din România au așteptări de sustenabilitate mai mari decât cei din alte țări

Sustenabilitate Sursa foto: Accenture

Proprietarii imobiliari din România au așteptări de sustenabilitate mai mari decât cei din alte țări, potrivit unui sondaj realizat de CBRE, companie de consultanță imobiliară. Principalii factori care determină companiile să se îndrepte către ESG (sustenabilitate) sunt reglementările, precum Acordul de la Paris și Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, costurile de operare în creștere și controlul tot mai mare din partea proprietarilor,

Potrivit analizei CBRE, aproximativ 70% dintre respondenți și-au concentrat atenția asupra ESG în 2022, pe fondul factorilor externi, precum impunerea din partea guvernelor de transparență a strategiei ESG, dar și din cauza prețurilor mai mari la energie (55%). Totodată, politica internă a companiei, valorile sau etica au reprezentat prioritățile de top pentru toți respondenții.

Potrivit studiului, în același timp, caracteristicile ESG ale clădirilor au impact direct asupra tranzacțiilor imobiliare. Reducerea consumului de energie a cântărit cel mai mult în deciziile de investiții și tranzacții ale ocupanților (88%). De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenți ar căuta o reducere sau ar respinge cu totul o ofertă dacă o clădire nu are aceste caracteristici. 

Datele analizate de CBRE au scos la suprafață un accent mult mai mare asupra laturii sociale din partea companiilor. Astfel, în deciziile imobiliare, pentru 86% din respondenți este importantă apropierea de transportul public. În același timp, 52% dintre respondenți au declarat că ar respinge o clădire ce se află în mijlocul unei controverse. 

Principalele provocări pentru implementarea obiectivelor ESG constau în disponibilitatea sau calitatea slabă a datelor (53%), costuri care depășesc beneficiul, ceea ce face dificilă justificarea acțiunii (39%) și beneficii necunoscute sau incerte (36%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: