UE trebuie să extindă restricțiile privind cererea de gaze pentru a se pregăti pentru iarna viitoare, consideră think-tank-ul Bruegel

gaze Sursa foto: Pixabay

Uniunea Europeană ar trebui să prelungească cu cel puțin șase luni, până în luna octombrie a acestui an, obiectivul de reducere a cererii de gaze naturale ca răspuns la pierderea aprovizionării din Rusia, pentru a se asigura că va fi suficient pentru iarna viitoare, a declarat joi think tank -ul Bruegel, scrie Reuters.

Țările UE au convenit anul trecut să reducă cererea de gaze naturale cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023, comparativ cu media din aceeași perioadă din ultimii cinci ani.

Acest obiectiv de reducere a cererii ar trebui prelungit, a declarat Bruegel, care oferă analize factorilor de decizie politică din UE.

“Presupunând că exporturile rusești limitate continuă, iar condițiile meteorologice sunt tipice, cererea până la 1 octombrie 2023 trebuie să rămână cu 13% mai mică decât media precedentă de cinci ani”, a declarat Bruegel.

Analiza Bruegel a arătat că, în cazul în care tranzitul de gaze rusești prin Ucraina ar fi oprit, economiile la cerere ar trebui să crească la 17% și să se extindă la 20% în cazul în care toate exporturile de gaze rusești prin conducte ar înceta, inclusiv prin Turcia.

Aceste reduceri ar contribui la atingerea obiectivului de stocare a gazelor din UE care prevede ca rezervoarele să fie pline în proporție de 90% până la 1 octombrie anul acesta, au spus analiștii Bruegel.

În prezent, depozitele de gaze din UE se află la un nivel neobișnuit de ridicat, de 71%, și este puțin probabil să fie complet epuizate până la sfârșitul acestei ierni, au adăugat ei.

În 2022, UE a redus cererea de gaze cu aproximativ 500 de terawați-oră (TWh), adică 12% din media 2019-21, au spus analiștii.

Economiile de gaze în sectorul energetic au fost de numai 2% anul trecut, din cauza producției nucleare și hidroelectrice slabe, dar ar trebui să se îmbunătățească în acest an, odată cu revenirea producției nucleare franceze, au spus analiștii.

Între timp, punerea în funcțiune a unei noi infrastructuri de import de gaze naturale lichefiate (GNL) în Germania și Olanda a îmbunătățit capacitatea UE de a diversifica aprovizionarea, au adăugat ei.

Blocul celor 27 de națiuni importă cea mai mare parte a gazului său. Aceștia au sugerat că factorii de decizie politică ar trebui să susțină viitoarele obiective de reducere a cererii prin încurajarea alternativelor la consumului de gaz.

Acest lucru ar trebui să includă sprijin pentru implementarea rapidă a energiei regenerabile și a infrastructurii de rețea, măsuri de eficiență energetică și decarbonizarea încălzirii locuințelor și a proceselor industriale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: