Sectorul serviciilor din domeniul energetic va crește la 1 trilion de dolari în 2025  

caldura, cet, cet titan, energie, gaze, radet, ruina, santier termoenergetica, termoficare, muncitori, lucrari Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Piața globală a contractanților de petrol și gaze va ajunge la un vârf de 1 trilion de dolari în 2025 și va rămâne la niveluri ridicate pentru câțiva ani chiar și după această dată, arată datele publicate de platforma Rigzone.com., citând compania de consultanță și cercetare Rystad Energy.

Rystad Energy a spus că cheltuielile totale cu petrol și gaze se vor menține, în medie,  la peste 920 de miliarde de dolari anual pentru perioada 2022-2028, ajutate de o creștere puternică în partea de mijloc a industriei pentru lichefierea, transportul și regazificarea gazelor naturale.

În ciuda riscului ca un alt ciclu de scădere a petrolului și gazelor să apară după 2025, furnizorii de servicii pentru câmpuri petroliere ar trebui să poată echilibra recesiunea extinzându-se  pe alte părți ale pieței largi de energie – și, astfel, extinzând piața țintă generală pentru antreprenori. Cheia pentru furnizori este să urmărească în continuare oportunitățile evidente în domeniul energiei geotermale, hidrogenului, eolianului offshore și captării, utilizării și stocării carbonului.

Împreună cu serviciile zăcămintelor petroliere, această extindere în alte domenii energetice ar putea oferi o piață de 1 trilion de dolari pentru furnizori până în 2025, și care ar putea fi susținută chiar și câțiva ani după aceea. Defalcarea diferitelor segmente de servicii în rândul furnizorilor de petrol și gaze arată că toate segmentele vor crește în termeni nominali, conduși de furnizorii care vizează echipamente și materiale și cei care furnizează servicii de operare și întreținere.

În timp ce Rystad se așteaptă ca următorii șapte ani să ofere o piață puternică pentru serviciile energetice, companiile trebuie totuși să-și îmbunătățească economia pentru a face din asta un scop. Din fericire, utilizarea generală se îmbunătățește rapid, deoarece furnizorii au grijă să nu investească excesiv în mai multă capacitate, deoarece platformele, navele, instalațiile și alte unități din lanțul de aprovizionare sunt afectate de uzura naturală. Rezultatul este o mai bună stabilire a prețurilor pentru furnizori – în ultimele 12 luni au crescut prețurile pentru platformele offshore, platformele terestre, flotele de fracții,  OCTG, navele și infrastructura submarină la niveluri nemaivăzute într-un deceniu.

„Furnizorii mondiali de petrol și gaze par pregătiți să își facă cunoscută povestea biblică despre visul faraonului egiptean de șapte ani de sărbătoare și șapte ani de foamete – doar că în ordinea inversă. Toate semnele indică faptul că 2022 va fi începutul unui alt super ciclu pentru sectorul serviciilor energetice”, spune Audun Martinsen, partener și șef de  cercetare a serviciilor energetice la Rystad Energy.

Anul trecut a fost un moment de cotitură cu redresarea post-pandemie și prețuri record ale gazului și prețuri puternice ale petrolului, permițând companiilor de petrol și gaze să-și majoreze investițiile în petrol și gaze cu 20%. Preocupările privind securitatea energetică i-au determinat pe producătorii de petrol să mărească producția și să contracteze bunuri și servicii de la furnizori, iar industria de servicii pentru câmpuri petroliere a fost vândută rapid prin flote de fracturare, platforme și oțel pentru carcase și tuburi.

Prețurile pe care furnizorii le-ar putea percepe au crescut în procente de două cifre, permițând marjelor EBITDA să crească. După revenirea din 2022, intrăm într-un 2023 foarte promițător, cu potențial de creștere de 13% atât pentru investițiile în petrol și gaze, cât și cu 10% pentru investițiile în emisii scăzute de carbon.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: