UPDATE Legea revine la comisii, iar obligația plății salariului pe card va fi schimbată cu dreptul angajatului de a alege/ PROIECT: Salariile vor fi plătite doar în cont bancar, iar toți comercianții vor accepta plățile cu cardul/ Măsurile, într-un proiect care vrea să ofere conturi bancare gratuite pentru toți românii

portofel, bani, cash, buzunar. sursa: pixabay.com

UPDATE

Legea care ar fi interzis plata salariilor în numerar se va întoarce la comisii. Cei doi inițiatori vor înlocui obligația plății pe card cu dreptul salariatului de a opta, scrie Profit.ro.

“Vom trimite înapoi la comisiile de specialitate proiectul pentru următoarele două săptămâni pentru noi amendamente care să înlocuiască obligația tuturor angajatorilor de a plăti salariile doar pe card, indiferent de preferințele angajaților, cu un drept al angajaților de a opta, dacă doresc, pentru încasarea prin mijloace electronice”, a declarat, pentru Profit.ro, unul dintre inițiatorii legii, deputatului PNL George-Cristian Tuță.

Reîntoarcerea la comisiile de buget-finanțe și de industrii se va face la cererea inițiatorilor, parlamentarii George-Cristian Tuță și Radu Oprea.

“La comisia de buget finanțe va fi introdus amendament prin care să stabilească un drept al angajaților de a opta pentru plata pe card, în locul obligației angajatorilor de a plăti doar pe card din forma actuală. Proiectul va merge apoi din nou și la comisia de industrii pentru aprobare, înainte de plen”, a precizat George Tuță. În cazul pensiilor, obligația încasării doar pe card pentru care cei nu intră în categoria consumatorilor vulnerabili, definiți ca având venituri mai mici de 60% din salariul mediu brut pe economie (circa 4.000 de lei), prevăzută în forma inițială, a fost eliminată deja la Senat.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Mai puțini bani cash în plățile din România, iar salariile să fie plătite, cu puține excepții, direct pe card. Asta prevede un proiect de lege inițiat la anul trecut, la finele lunii octombrie de deputatul PNL George Tuţă şi senatorul PSD Radu Oprea, alături de peste alţi 100 de parlamentari cosemnatari.

Inițiativa a fost prezentată la vremea respectivă ca având scopul de a creşte incluziunea financiară. Sau, după cum era prezentată în știri, să asigure un cont bancar gratuit pentru fiecare cetățean, în care acesta să primească salariul sau beneficiile sociale, precum alocația.

Unele articole de lege, care au fost deja adoptate de Senat și avizate de mai multe comisii din Camera Deputaților, prevăd însă, că firmele din România vor fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar, scrie avocatnet.ro.

Astfel, proiectul de lege prevede interzicerea plății salariilor în numerar și obligația comercianților de a accepta cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

După cum observă publicația citată, proiectul de lege prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar, dar nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. 

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, scrie în proiect.. 

Există și două excepții de la interdicția plății drepturilor în numerar, care vor fi aplicate la cerere. Este vorba de consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie) și personalul din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

De asemenea, dacă legea va fi adoptată și promulgată, toți comercianții vor fi nevoiți să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect.  

În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei.

La momentul depunerii proiectului, deputatul George Tuţă a explicat de ce crede că e necesar ca fiecare cetățean să aibă un cont bancar gratuit: “Logica economică ne spune că o dată ce un număr mai mare de români are un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic. Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine.

De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului. Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor. Statisticile spun că neîncrederea este mare în rândul acestor categorii: “Cine îţi dă azi ceva pe gratis fără vreun interes ascuns ?” Doresc să transmit însă foarte clar: există un interes al statului, deloc ascuns şi foarte legitim. Românii trebuie să facă parte din circuitul economic bancarizat ca parte a eforturilor de bunăstare. Economia nu poate creşte sănătos decât într-un ecosistem transparent şi digitalizat. O să vă ofer şi o cifră: 72% dintre români nu au auzit de posibilitatea de a deţine gratuit un cont bancar. Este o realitate pe care statul trebuie să o schimbe în scurt timp. Cel mai probabil vom încuraja atragerea de fonduri europene pentru campanii insistenţe de comunicare adresate categoriilor sociale vulnerabile, cu acces redus la informaţie şi educaţie financiară. Faptul că aproape trei români din patru nu au acces la această informaţie este îngrijorător şi trebuie corectat. Crizele multiple de azi, suprapuse şi interconectate, pot fi trecute ceva mai uşor în condiţiile unei bancarizări crescute a cetăţenilor din România. Am avut numeroase consultări cu voci autorizate pentru a scrie o lege cât mai bună, pentru a crea un cadru legislativ uşor de înţeles şi de pus în aplicare. De aceea am încredere că va fi susţinută şi adoptată în cel mai scurt timp”, a declarat deputatul George Tuţă.

“Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu deputatul George Tuţă era necesară, având în vedere că mai multe studii arată că ţara noastră nu stă bine la gradul de incluziune financiară. Ne dorim să se rezolve o serie de probleme cauzate de lipsa dezvoltării incluziunii financiare, iar cetăţenii să aibă acces la servicii financiare, dar şi la informaţii pentru a accesa aceste servicii cu cele mai mici comisioane”, a declarat Radu Oprea.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Bai, voi nu aveti ce face in parlament? Pai, ori toti salariati platiti prin cont bancar ori nu va mai apucati de proiecte de legi aiurea. In acest moment initiativa voastra miroase a pierdere de timp. O ledeburiti fara rost…

  2. Toate celelalte probleme au fost rezolvate. Abandonul școlar în România educată are nivelul cel mai ridicat din Europa, dar asta nu interesează pe nimeni.

  3. Este o aberatie acest proiect de lege. Avem lucruri mult mai grave de îndreptat (ex. Învățământul, Sănătatea). Opțiunea de cont bancar ar trebui sa existe, bineînțeles cu condiția ca persoana care deține un cont bancar si un card atașat sa fie aptă și instruită dpdv financiar. Nu se poate acorda acest așa-numit “beneficiu” unei populații care este impotentă la educație financiara. Vor să elimine birocratia fără a educa populația în ceea ce privește riscul și vulnerabilitatea de a deține un cont bancar. Aprox. 30% din populatie cu vârsta de peste 50 ani nu știe să utilizeze un PC/smartphone, să nu mai vorbim despre faptul ca cei care știu, din aceeasi categorie de vârstă, sunt expuși la furt de identitate, proprietate intelectuala, etc..

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.