Petrolul scade înainte de reuniunile OPEC+ și ale Rezervei Federale americane

petrol, sonda Sursa foto: Unsplash / Zbynek Burival

Prețul petrolului a scăzut luni, după o serie de creșteri, în condițiile în care producătorii mondiali vor menține probabil producția neschimbată în timpul unei reuniuni din această săptămână, iar investitorii sunt prudenți înaintea unei reuniuni a Rezervei Federale americane care ar putea stimula volatilitatea pieței, scrie Reuters.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 74 de cenți, sau 0,8%, la 85,92 dolari pe baril la ora 0710 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a fost la 79,07 dolari pe baril, în scădere cu 61 de cenți, sau 0,8%.

Înaintea ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, programată în perioada 31 ianuarie-1 februarie, piața se așteaptă în general ca banca centrală americană să majoreze ratele dobânzilor cu cel puțin 25 de puncte de bază, sporind îngrijorările că majorările costurilor de împrumut ale Fed vor afecta creșterea cererii de combustibil.

Este puțin probabil ca miniștrii din cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, inclusiv Rusia, cunoscuți colectiv ca OPEC+, să modifice actuala politică de producție de petrol atunci când se vor întâlni virtual pe 1 februarie.

Cu toate acestea, un indiciu privind o creștere a exporturilor de țiței din porturile rusești din Marea Baltică la începutul lunii februarie a făcut ca Brent și WTI să înregistreze săptămâna trecută prima pierdere săptămânală din ultimele trei.

“Nu se așteaptă ca la reuniunea din această săptămână să fie anunțată nicio modificare a producției OPEC+ și ne așteptăm ca comentariile privind perspectivele din partea Fed din SUA să fie principalul motor al perspectivelor pe termen scurt”, au declarat analiștii National Australia Bank.

Prețul petrolului a crescut luni dimineață, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, în urma unui atac cu drone în Iran, producător de petrol.

Deși nu este încă clar ce se întâmplă în Iran, orice escaladare acolo are potențialul de a perturba fluxul de țiței, a declarat Stefano Grasso, manager senior de portofoliu la 8VantEdge din Singapore.

China, cel mai mare importator de țiței din lume, s-a angajat la sfârșitul săptămânii să promoveze o redresare a consumului care să susțină cererea de carburanți, după ce a pus capăt restricțiilor stricte ale COVID-19 în decembrie.

Țara își reia activitatea în această săptămână, după sărbătorile de Anul Nou Lunar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: