Cehia a demarat procedurile pentru construirea unui nou reactor nuclear

Centrala nucleara Dukovany Cehia Sursa foto: Wikipedia

Cehia a demarat joi procedurile pentru construirea unui nou reactor la centrala nucleară Dukovany, în conformitate cu strategia de a-şi creşte capacităţile de generare nucleare şi de renunţare la utilizarea cărbunelui, transmite AP, citat de Agerpres.

Guvernul condus de premierul Petr Fiala a dat joi undă verde companiei de utilităţi CEZ să înceapă să caute un furnizor pentru un nou reactor. Compania se aşteaptă să primească o primă rundă de oferte până la finele lunii noiembrie, să prezinte rezultatele licitaţiei Guvernului în luna decembrie 2023, să semneze un contract cu ofertantul câştigător în 2024 iar o autorizaţie de construcţie ar urma să fie eliberată în 2029.

Trei companii, Electricite de France SA, Westinghouse Corp. şi Korea Hydro and Nuclear Power Corp., au trecut evaluările de securitate şi sunt aşteptate să facă o ofertă pentru acest proiect cu o valoare estimată la cel puţin şapte miliarde de dolari.

“Termenii licitaţiei au fost fixaţi astfel încât statele care reprezintă un risc de securitate, precum Rusia, nu pot participa la acest proiect”, a spus Petr Fiala.

Noul reactor va completa cele patru unităţi cu o capacitate de 510 Megawaţi de la centrala de la Dukovany, care au fost finalizate la finele anilor 1980. Noul reactor ar urma să devină operaţional până în 2036.

“Vrem să facem un nou pas pentru ca Cehia să devină autosuficientă din punct de vedere energetic”, a spus premierul Petr Fiala. Acesta a adăugat că vor mai urma şi alte astfel de proiecte dar nu a oferit alte detalii.

Cehia se bazează în prezent pe şase reactoare nucleare care sunt responsabile pentru mai mult de o treime din producţia sa de electricitate. Pe lângă cele patru unităţi de la centrala de la Dukovany, grupul de utilităţi CEZ, la care statul este acţionarul majoritar, mai operează alte două reactoare cu o capacitate de 1.000 de Megawaţi la centrala de la Temelin.

Spre deosebire de ţările vecine Austria şi Germania, Cehia a decis să îşi extindă capacităţile de producţie a energiei nucleare, în contextul în care a decis să elimine cărbunele din producţia de electricitate până în 2033, pentru a reduce emisiile de carbon.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: