Banca Angliei crește dobânda cheie la niveluri pre-pandemie, la o zi după ce FED a luat aceeași decizie

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Banca Angliei a majorat joi rata dobânzii cheie pentru a treia oară la rând, așa cum era de așteptat, scrie Reuters. Însă de această dată banca nu a mai fost fermă cu privire la necesitatea unor creșteri suplimentare ale dobânzilor.

Opt din nouă membri ai Comitetului de politică monetară (MPC) au votat pentru majorarea dobânzii cheie la 0,75% de la 0,5%. Decizia vine la o zi după ce Rezerva Federală a SUA (FED) a majorat costurile împrumuturilor, pentru prima dată de la pandemia COVID-19 și din 2018 până în prezent.

Potrivit Bloomberg, costurile de împrumut din Marea Britanie au ajuns acum înapoi la nivelul lor de dinainte de pandemie.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Viceguvernatorul Jon Cunliffe a votat pentru menținerea dobânzilor la același nivel, avertizând că cererea va fi afectată de prețurile mai mari ale mărfurilor. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau la un vot unanim pentru creșterea dobânzii.

Banca Angliei a transmis că inflația va ajunge la aproximativ 8% în aprilie – cu aproape un punct procentual mai mare decât a estimat luna trecută – și a avertizat că ar putea atinge un vârf și mai mare mai târziu în cursul anului.

Facturile la energie, exacerbate de conflictul din Ucraina, vor crește probabil în toamnă, când tarifele reglementate vor fi resetate, pe lângă o creștere de 50% care urmează luna viitoare.

Reprezentanții băncii au respins însă pariurile investitorilor care cred că dobânda cheie va crește brusc la aproximativ 2% până la sfârșitul acestui an. Astfel, Banca Angliei și-a temperat limbajul cu privire la nevoia de mai multe creșteri de dobândă. Oficialii conduși de guvernatorul Andrew Bailey au spus că o nouă înăsprire a politicii monetare „ar putea fi” adecvată în lunile următoare, o atenuare față de formularea din februarie, când au spus că o astfel de mișcare este „probabilă”. Ei au remarcat, de asemenea, că „au existat riscuri de ambele părți ale acestui raționament”.

Acest lucru înseamnă că oficialii se așteaptă la un act de echilibrare din ce în ce mai delicat în următoarele luni, luând în considerare atât modul de combatere a inflației, cât și amenințările tot mai mari la adresa creșterii economice din cauza impactului războiului din Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: