Călin Georgescu afirmă că statul ar trebui să naționalizeze terenurile agricole și să le împartă țăranilor, deși susține în același timp și proprietatea privată: „Este esențial acestui lucru. Pământul aparține țării”

Carmen Radu nov. 26, 2024 1 comentarii 4165 vizualizări
Călin Georgescu Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Candidatul pro-rus la alegerile prezidențiale Călin Georgescu afirmă că statul român ar trebui să naționalizeze terenurile agricole și să le împartă țăranilor pentru că „pământul aparține țării”, deși în același timp este și susținător al proprietății private, spunând că aceasta este „piesa de rezistență care ar trebui să domine orice societate liberă”. Afirmațiile lui Călin Georgescu, care au fost realizate în cadrul aceleiași emisiuni, se contrazic reciproc, deoarece o naționalizare nu s-ar putea face fără încălcarea drepturilor de proprietate privată.

Călin Georgescu are un discurs în care susține pe de o parte „piața liberă” a părintelui economiei libere Adam Smith, pe care chiar îl citează, dar îl același timp vrea ca statul să controleze proprietatea și să sprijine actori din piață. Adam Smith a creat conceptul de „laissez-faire” (lăsați să se întâmple, trad.), fiind de părere că intervenția statului în economie trebuie să fie minimală. Călin Georgescu promovează însă un concept intitulat „distributism”, care pare a presupune, din contră, o intervenție arbitrară a statului în economie, fără a ține cont de principiile pieței libere.

Video de la minutul 31:50:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Călin Georgescu: Noi nu avem piesa de rezistență, care ar trebui să domine orice societate liberă, și anume proprietatea privată. Eu din punctul meu de vedere, pe ce aș pune prima dată mâna în această țară, aș pune mâna pe reforma proprietății, care este esențială.

Reporter: Ce presupune această reformă?

Călin Georgescu: Reforma proprietății înseamnă să nu ai doar pământ, așa cum s-a dat prin viclenie, în 1990, oamenilor, țăranilor. Să îi dai mijloacele prin care să-l lucreze, să-l lași ca aptitudine lui să fie dezvoltate. I s-a dat pământul și atunci, ulterior, pământul a fost vândut 40%.

Reporter: Și cine să le dea utilajele?

Călin Georgescu: Statul este obligat să îi dea utilajele.

Reporter: Păi, de ce, că e proprietatea țăranului, de ce să-i dea statul ceva?

Călin Georgescu: Că trebuie trebuie să-l ajute. Discutăm de proprietatea productivă, larg răspândită. Proprietate productivă înseamnă că omul are tot ce îi trebuie. Are animale în curte, are utilaje, îl poți ajuta. Răspândirea largă a proprietății productive, adică ca omul să beneficieze de pământ, să lucreze și să își vândă produsele, este esențială în contextul pe care îl avem internațional, situația este foarte simplă. Ce se întâmplă cu războiul este un efect de bumerang, și anume Europa nu mai beneficiază de nicio resursă din partea Rusiei. Europa nu mai are nicio resursă astăzi ca să se întrețină. Nu mai vorbim de lucrurile foarte importante din puntea înaltei tehnologii. Cupru și litiu, nu mai dețin așa ceva. China este pe un teren ascendent, de mare viteză, iar în momentul acesta noi am putea să jucăm ca și țară, o carte esențială, într-o Europă închisă. România agricolă joacă un rol esențial. În momentul în care ai face un stat al proprietarilor, un stat al micilor meseriași, al antreprenorilor români pur sânge, care să-i ajuți. Îi ajuți prin scutire de taxe și impozite. Ajuți gospodăriile țărănești. Dă-i omului la țară. într-o gospodărie 20m³ de apă și 200 de kilowați pe lună ce depășește plătește, dar îl ajuți să se ridice, pentru că în momentul în care hrana este sănătoasă, o produce el. Țara se ridică. Faci depozite de colectare, faci industrii care să prelucreze legumele și fructele și începi exportul. Luați situația ciobanilor. Ciobanii astăzi în România sunt ultimii oameni liberi. Sunt câteva sute de mii de ciobani. Lasă-l pe om să exporte, pe cioban, la prețul real, la prețul real, pentru că marea problemă este piața. Noi nu avem piață liberă. Este piața de monopol care a fost prinsă de marile corporații în mână și care dețin controlul total, așa cum dețin băncile. Dacă băncile astăzi străine din România pleacă, uitați, noi suntem în această emisiune. Ele pleacă mâine țară dă faliment pe loc, pentru că nu avem nicio bancă românească. Să ai un stat al proprietarilor.

Reporter: Statul poate să facă așa ceva. Cum? Ce face, naționalizează terenurile agricole și le dă înapoi la țărani? Facem reformă agrară ca pe vremea lui Cuza?

Călin Georgescu: Și vi se pare imposibil? Este foarte posibil așa ceva. Cum să nu. Avem în momentul ăsta 14,8 hectare de teren agricol la 23,8 hectare teren cât cuprinde România astăzi, cu 10 milioane hectare teren arabil, 40% din terenul agricol astăzi dețin străinii. Deci este foarte ușor ca statul să-și preia din nou pământurile și să le lucreze.

Reporter: Să le naționalizeze?

Călin Georgescu: Este esențial acestui lucru. Pământul aparține țării.

(…)

Minutul 42.13:

Călin Georgescu: Singura lecție care trebuie învățată la economie… Nu știu ce se învață la economie astăzi, ținând cont de ce vorbim aici. Singura lecție de la economie care trebuie învățată este că ne valorificăm singuri resursele. Păi mai întâi trebuie să le luăm înapoi, ca să le valorificăm singuri. Și ne oprește cineva să luăm înapoi?

Reporter: Și să avem și tehnologiile necesare.

Călin Georgescu: Nu, ar trebui să ai oameni care să aibă atitudine. Nu tehnologiile. Noi am avut prima sondă de petrol din lume la Lucăcești în 1857, în Bacău. Am făcut stiloul, am făcut insulina, am făcut avionul cu reacție. Orice putem inventa atâta timp cât omul este liber și piața să fie liberă, am mai spus anterior. Adam Smith, care este părintele piesei libere, exact asta spune. El, înainte să fie profesor de economie, era profesor de morală. Avem nevoie de moralitate în economie, care nu mai există. Pentru că piața este un monolit, este un monopol al capitalului marilor coporații, oligarhiei, sistemului oligarhic de care v-am spus și în care populația nu mai are nimic. Sunt doar cei bogați, o mână de oameni și cei săraci. Exact cum se spune în limbajul acesta mediatic: băieții deștepți din energie. De ce n-ar avea tot poporul român acțiuni în energia românească?

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Amestecă lucruri.
    Ascultam aberatii cand atribuțiile Presedintelui sunt cu totul altele prin Constituție!
    Dar ca principiu:
    Romania nu trebuie sa se întoarcă la noroi, mizerie si înnapoiere!
    La WC in fundul curții!😮😮
    Niciodată!
    Tradiții!!😭
    Mă aștept ca să ne propună sa introducem oina la Jocurile Olimpice!🙃
    Ascultă “boborul” cu gura căscată la aceste fabulații!
    Acum când alianța toxica PSDNL s-a dizolvat!
    Acest Călin “file de poveste” e in loc de… Ciolacu-Ciucă !
    “Salvatore de la patria”!😠

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.