Preţurile petrolului au crescut vineri la peste 75 de dolari pe baril, dar au au consemnat al patrulea declin trimestrial consecutiv, pe fondul îngrijorărilor legate de activitatea economică globală lentă şi cererea de combustibil, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent cu livrare în septembrie au crescut cu 82 de cenţi, sau cu 1,1%, la 75,33 dolari pe baril. Contractul mai puţin tranzacţionat pe termen de o lună, care expiră vineri, a crescut cu 56 de cenţi, la 74,90 dolari pe baril.
Contractul a scăzut cu 6% în cele trei luni până la sfârşitul lunii iunie, marcând un al patrulea declin trimestrial consecutiv.
Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 79 de cenţi sau cu 1,1%, până la 70,64 dolari pe baril.
Contractul a scăzut cu 6,5% pe o bază trimestrială, fiind al doilea declin trimestrial consecutiv.
Presiunea inflaţionistă şi creşterea ratelor dobânzilor în economiile cheie şi o redresare mai lentă decât era de aşteptat a producţiei şi consumului din China au afectat pieţele în ultimele luni.
Dar semnele de întărire a activităţii economice din SUA şi scăderile mari ale stocurilor de petrol din SUA, săptămâna trecută, au oferit sprijin pieţei.
Planurile Arabiei Saudite de a reduce producţia cu încă 1 milion de barili pe zi în iulie, pe lângă un acord mai amplu al OPEC+ pentru a limita livrările în 2024 oferă un sprijin suplimentar.
În ciuda anunţării a două noi runde de reduceri din partea OPEC+/Arabia Saudită, preţurile ţiţeiului au rămas în mare parte sub 80 de dolari pe baril, deoarece piaţa a fost condusă mai puţin de elementele fundamentale şi mai mult de preocupările macroeconomice”, au spus analiştii HSBC într-o notă.