VIDEO Ministrul Petre Daea spune că nu a avut timpul necesar şi liniştea sufletească să găsescă soluții pentru reducerea prețului laptelui/ “Păi, grupul de lucru ştiţi cum e: să lucrezi. Dar dacă fac eu grupul de lucru şi el stă şi se cântă la mandolină şi se uită pe pereţi”

Petre Daea Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, joi, ministrului Agriculturii, Petre Daea, informaţii despre constituirea grupului de lucru menit să ia măsuri în vederea reducerii preţului laptelui.

În debutul şedinţei de guvern, Petre Daea a remarcat că laptele este vândut de către producători cu 2 lei, dar ajunge la consumatori cu 10 lei. El a menţionat că a cerut constituirea grupului de lucru, dar a adăugat că nu a avut posibilitatea să se ocupe personal de acest aspect, din cauza programului încărcat din ultima perioadă.

“Am început să facem aceste analize, dumneavoastră aţi dispus la instituţiile specializate să vadă cum se formează costul de producţie, care sunt elementele componente ale preţului şi am ajuns la concluzia că nu-i prea bine. Şi atunci spun că în dialogul pe care l-aţi avut cu cele două verigi, pentru că aici noi trebuie să avem grijă de două verigi în acest lanţ, să avem grijă de producători şi de consumatori, celelalte trebuie să se modeleze pe aceste chingi. E ca şi-n apă, că aici ai două maluri, apa se duce între cele două maluri, şi atunci am zis aşa: că 10% procesatorii vin cu această reducere, cum de altminteri 10% vin şi retailerii. L-am rugat şi pe preşedintele Consiliului Concurenţei, i-am spus: ‘Atenţie, că ai avut sarcina de la premier, ocupă-te de problemă, că în dispozitivul dumneata este, sub umbrela dumitale’. Şi noi aşteptăm ca să se agrementeze din punct de vedere procedural”, a spus Petre Daea.

Premierul Nicolae Ciucă a replicat că a cerut Consiliului Concurenţei ca mecanismul respectiv să funcţioneze începând cu data de 1 mai.

În ce priveşte constituirea unui grup de lucru la nivelul Ministerului Agriculturii, care să includă fermieri şi procesatori, pentru elaborarea unei strategii care să vizeze îmbunătăţirea procesului de producţie, Petre Daea a precizat că este vorba despre un document “laborios” şi că nu a avut posibilitatea să îl realizeze.

“Păi, grupul de lucru ştiţi cum e: să lucrezi. Dar dacă fac eu grupul de lucru şi el stă şi se cântă la mandolină şi se uită pe pereţi… N-am avut timpul necesar şi liniştea sufletească, pentru că dumneavoastră aţi văzut: când din Parlament pe moţiune, când în partea cealaltă, când ceilalţi de la televizor”, a mai spus el.

Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit pe 11 aprilie o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni, în cadrul unor consultări care au avut loc la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului Nicolae Ciucă.

După întâlnirea de la guvern, la care au participat reprezentanții procesatorilor, crescătorilor și ai marilor magazine s-a ajuns la un acord verbal potrivit căruia prețul laptelui de consum va scădea la raft după ce procesatorii și rețelele de magazine vor renunța, fiecare, la 10 la sută din adaosul lor comercial.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că nu doreşte că avanseze o cifră privind costul laptelui, întrebat dacă un litru de lapte va ajunge să coste 5 lei după aplicarea măsurii de reducere a preţului acestui produs pentru 6 luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Lasa poeziile!
    Nimeni nu te întelege Tov. Presedinte de CAP!
    Mentalitatea paguboasa, nestiinta si incompetenta cer sa-ti depui mandatul!
    Hai, curaj!😏

  2. Petre Daea trebuie să demisioneze, pentru că nu este un ministru pentru anul 2023.
    Cu domnul Daea poţi merge oricând alături de nea Alecu pentru a tunde oaia şi berbecul.
    Domnul Daea este nimerit să mânânce o roşie dintr-un solar din Teleorman, să spargă o ceapă a unui producător din Galaţi şi să vorbească despre creşterea vacilor cu gospodari din Munţii Apuseni, însă cu domnul Daea nu poţi merge la Bruxelles ca să discuţi cu oficialii de acolo despre subvenţii.
    🤣
    Chiar dacă domnul Daea pune pe el un costum de firmă, tot i se vede bordura de jder de la bundiţă ieşind de sub acesta.
    Da, Petre Daea trebuie să demisioneze, dar nu de unul singur.
    În contextul geopolitic actual, vocea unui ministru al Agriculturii, indiferent de unde ar fi acesta, nu se aude la Bruxelles.
    😯
    Vocea acestuia trebuie acompaniată de încă două voci: cea a ministrului de Externe şi cea a preşedintelui.
    Pe Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, nu îl punem la socoteală, pentru că domnia sa pare a nu avea niciun cuvânt de spus.
    În schimb, ar fi trebuit să se audă vocea preşedintelui Klaus Iohannis, cel care şi-a asumat rolul de unic coordonator al politicii externe a României.
    Însă, vocea domnului Iohannis nu s-a auzit absolut deloc în problema fermierilor români.
    Probabil că domnia sa nu mănâncă decât produse de import şi, în plus, îşi menajează corzile vocale pentru întâlnirile importante ale liderilor UE, pentru a putea striga ”Prezent!” atunci când se face prezenţa şi pentru a putea spune un ”Ja!” sau un ”Yes!” apăsat când este întrebat în legătură cu deciziile luate.😯😯

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.