Una dintre cele mai importante bănci din Europa, dată în judecată de activiști de mediu pentru finanțarea combustibililor fosili

BNP Paribas building Foto: BNP sediu, Canada/ Facebook

Grupurile de activiști pentru protecția climei au intentat joi o acțiune în justiție împotriva BNP Paribas, una dintre cele mai mari bănci din Europa, scrie CNN. Aceștia susțin că împrumuturile acordate de creditorul francez marilor companii de petrol și gaze naturale încalcă o obligație legală de a se asigura că activitățile sale nu dăunează mediului.

Militanții pentru combaterea schimbărilor climatice se folosesc din ce în ce mai mult de procese pentru a forța marile companii să depună mai multe eforturi pentru a trece la o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

În 2021, în urma unui proces intentat de activiștii pentru climă, un tribunal olandez a ordonat companiei Shell să își extindă reducerile planificate ale emisiilor de gaze cu efect de seră. Shell a făcut apel împotriva acestei hotărâri anul trecut.

Companiile franceze sunt vizate de o lege care le obligă să elaboreze așa-numitele planuri de vigilență privind daunele aduse mediului. Marți este așteptată o decizie împotriva TotalEnergies, client al BNP Paribas, într-un proces intentat de grupuri de mediu.

În Franța, nicio instanță nu a obligat încă o companie să își schimbe modul de operare în baza legii din 2017.

Cele trei grupuri – Oxfam, Friends of the Earth și Notre Affaire à Tous – au declarat că procesul împotriva BNP Paribas are ca scop să determine banca să oprească finanțarea combustibililor fosili. Ei au spus că este o premieră mondială împotriva unei bănci comerciale.

BNP Paribas a declarat pentru Reuters că regretă că grupurile de advocacy au ales litigiul în locul dialogului și că nu poate opri imediat toate finanțările pentru combustibili fosili.

“Suntem convinși că tranziția ecologică este singura cale viabilă pentru viitorul economiilor noastre”, a precizat banca.

“Ne concentrăm pe calea noastră de renunțare la combustibilii fosili, accelerând finanțarea pentru energiile regenerabile și sprijinindu-ne clienții, fără de care tranziția nu poate fi realizată.”

În cazul TotalEnergies, decizia de marțea viitoare se va concentra pe un proces intentat de ONG-uri care susțin că firma  a indus în eroare consumatorii cu privire la eforturile sale de combatere a schimbărilor climatice.

Acțiunea în justiție se referă la campania de marketing de “reinventare” a companiei. Reclamanții susțin că această campanie a încălcat legislația europeană în materie de protecție a consumatorilor, sugerând că TotalEnergies poate ajunge la emisii nete de dioxid de carbon zero până în 2050, producând în continuare mai mulți combustibili fosili.

Alte procese au vizat Air France-KLM și chiar statul francez.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: