Preşedintele băncii centrale a Germaniei: Inflaţia se va menţine la niveluri foarte ridicate în următoarele două luni

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Joachim Nagel, preşedintele băncii centrale a Germaniei, Bundesbank, şi unul dintre membrii cei mai agresivi ai BCE în politica dobânzilor, a declarat miercuri pentru CNBC că majorările de preţurilor de consum vor rămâne “încăpăţânat de ridicate”, informează News.ro.

”Se pare că, cel puţin pentru următoarele două luni, inflaţia se va menţine la niveluri foarte ridicate, aşteptându-ne, poate, pentru a doua jumătate a anului, ca inflaţia să scadă într-o anumită măsură. Dar, totuşi, ceea ce ne aşteptăm pentru acest an pentru Germania este o rată medie a inflaţiei de aproximativ 6% până la 7%”, a spus el miercuri.

Pieţele se gândesc de mai mult timp la perspectiva unei rate a dobânzilor mai mari în zona euro, după ce datele publicate în această săptămână au arătat cifre ale inflaţiei mai mari decât se aşteptau în Franţa şi Spania.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale europene au crescut marţi şi apoi din nou miercuri, pe baza celor mai recente date.

Randamentul obligaţiunilor german pe 10 ani – văzut ca principalul etalon de referinţă în regiune – a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din 2011.

Goldman Sachs a declarat miercuri că îşi măreşte aşteptările privind creşterea maximă a ratei dobânzii în zona euro.

Banca de investiţii proiectează acum o altă creştere de 0,50 de puncte procentuale în mai, mai degrabă decât o creştere de doar 0,25 de puncte anticipată anterior.

Vorbind la CNBC, Nagel a mai spus că ”drumul nu s-a încheiat” şi că Banca Centrală Europeană ”va trebui să facă mai mult” pentru a-şi reduce bilanţul.

BCE începe luna aceasta să vândă obligaţiuni într-un ritm de 15 miliarde de euro pe lună, până în iunie.

Reducerea bilanţului este, de asemenea, o măsură de reducere a inflaţiei în bloc.

Eurostat, biroul de statistică al regiunii, a programat să publice noi cifre ale inflaţiei joi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.