Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit, miercuri dimineață, cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, în contextul discuțiilor despre noile măsuri fiscale pentru acoperirea găurilor bugetare.
Întâlnirea are loc la Ministerul Finanțelor.
Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni prin postări pe rețelele sociale că au căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6 miliarde de lei în acest an, precum și creșteri de taxe în valoare similară, pentru a acoperi deficitul bugetar.
Liderul USR, Cătălin Drulă, afirmă că PNL este azi „partidul care spoliază mediul privat din România, antreprenorii, clasa de mijloc, activitățile independente pentru a hrăni clientela nesătulă de partid”, un partid cu liberal doar în nume care supraimpozitează și taxează tot ce prinde, lovește în mediul de afaceri, împinge la faliment sau la negru activitatea economică.
Măsurile fiscale care apar într-un proiect de OUG prezentat de Economedia, G4Media și alte publicații nu sunt finale, iar unele dintre propuneri au fost deja respinse în coaliție, din cauza impactului bugetar, au declarat pentru G4Media surse din PNL.
Sursele citate susțin că forma proiectului de ordonanță de urgență este neactualizată.
Draftul de ordonanță privind noile măsuri fiscale pentru acoperirea găurilor bugetare prevede mai multe măsuri criticate deja dur de mediul de afaceri: impozit de 3% pentru microîntreprinderi cu venituri de peste 300.000 de lei, impozit pe deținerea mai multor proprietăți imobiliare.
De asemenea, draftul prevede că scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști se aplică doar pentru veniturile de sub 10.000 lei.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor prevăzute în proiectul de OUG sunt:
a) 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv și care nu desfășoară activitățile prevăzute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microîntreprinderile care:
1. realizează venituri peste 300.000 lei;
2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.
Prevederile intră în vigoare la data de 1 octombrie 2023.