Petrolul scade pe măsură ce temerile de recesiune globală contracarează speranțele unei reveniri a cererii în China

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Petrolul a scăzut și miercuri, ca și în ședința precedentă, în condițiile în care creșterea stocurilor de țiței din SUA și îngrijorările legate de recesiunea globală au depășit optimismul privind o redresare a cererii în China, scrie Reuters.

Țițeiul s-a redresat în 2023, iar petrolul Brent, de referință la nivel mondial, a depășit săptămâna aceasta 89 de dolari pe baril pentru prima dată de la începutul lunii decembrie, pe fondul încetării controalelor COVID din China și a speranțelor că majorarea ratelor dobânzilor din SUA se va diminua în curând.

“Dacă prețul petrolului își poate relua sau nu marșul ascendent va depinde de cât de repede își va reveni cererea de țiței din China în acest trimestru”, a declarat Stephen Brennock de la brokerul de petrol PVM.

a”Între timp, atenția se îndreaptă spre starea stocurilor de petrol din SUA”.

Petrolul Brent a scăzut cu 1 cent, la 86,12 dolari pe baril, până la ora 10.23 GMT, după ce în ședința precedentă a scăzut cu 2,3%. Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 16 cenți, sau 0,2%, la 79,97 dolari, după o scădere de 1,8% marți.

Un factor care a influență prețurile a fost un raport de marți potrivit căruia stocurile de țiței din SUA au crescut cu aproximativ 3,4 milioane de barili în săptămâna încheiată la 20 ianuarie, potrivit unor surse din piață care citează cifrele Institutului American Petroleum.

Datele oficiale privind stocurile de la Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei vor fi publicate la ora 15.30 GMT.

De asemenea, cotațiile petrolului au fost afectate și de îngrijorările legate de o încetinire a economiei. Activitatea de afaceri din SUA s-a contractat în ianuarie pentru a șaptea lună consecutiv, potrivit cifrelor publicate marți.

În ceea ce privește oferta de petrol din piață, volumul ar trebui să rămână stabil din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților săi, un grup cunoscut sub numele de OPEC+.

Este probabil ca un grup de experți OPEC+ să aprobe politica actuală a grupului în cadrul unei reuniuni din 1 februarie, au declarat marți cinci surse OPEC+. În octombrie, OPEC+ a decis să reducă producția cu 2 milioane de barili pe zi din noiembrie până în 2023, din cauza perspectivelor economice mai slabe.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: