OPEC+ a început reuniunile în care ar putea conveni noi reduceri ale producției de petrol

sonda petrol titei sursa pexels sursa foto: Pexels

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi încep sâmbătă două zile de reuniuni care ar putea culmina cu noi reduceri de producție de până la 1 milion de barili pe zi, au declarat pentru Reuters surse din OPEC+, în timp ce organizația se confruntă cu scăderea prețurilor petrolului și cu o supraofertă iminentă.

OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, pompează aproximativ 40% din țițeiul mondial, ceea ce înseamnă că deciziile sale politice pot avea un impact major asupra prețurilor petrolului.

Trei surse din cadrul OPEC+ au declarat vineri pentru Reuters că reducerile au fost discutate printre opțiunile pentru sesiunea de duminică, când miniștrii OPEC+ se vor reuni la ora 14.00 (1200 GMT) la Viena. Înainte de aceasta, miniștrii OPEC au avut o reuniune sâmbătă la ora 11.00.

Sursele au declarat că reducerile ar putea fi de 1 milion de barili pe zi(bpd), pe lângă reducerile existente de 2 milioane de bpd și reducerile voluntare de 1,6 milioane de bpd, anunțate în mod surprinzător în aprilie și care au intrat în vigoare în mai.

Dacă va fi aprobată, aceasta ar duce volumul total al reducerilor la 4,66 milioane bpd, adică aproximativ 4,5% din cererea globală.

“Acest număr este prematur, nu am intrat încă în aceste lucruri”, a declarat sâmbătă ministrul irakian al petrolului, Hayan Abdel-Ghani, în fața reporterilor, întrebat despre o posibilă reducere de 1 milion de bpd.

În mod obișnuit, reducerile de producție intră în vigoare în luna următoare după ce sunt convenite, dar miniștrii ar putea conveni și o implementare mai târzie.

Națiunile occidentale au acuzat OPEC că manipulează prețul petrolului și că subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei. De asemenea, Occidentul a acuzat OPEC că se poziționează prea mult de partea Rusiei, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse de Moscova în urma invaziei Ucrainei.

În replică, oficialii OPEC au declarat că tipărirea de bani de către Occident în ultimul deceniu a condus la inflație și a forțat națiunile producătoare de petrol să acționeze pentru a menține valoarea principalului lor export.

Țări asiatice precum China și India au cumpărat cea mai mare parte a exporturilor de petrol rusesc și au refuzat să se alăture sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.

“Așteptăm cu nerăbdare o rezoluție care să asigure sustenabilitatea echilibrului dintre cerere și ofertă”, a declarat ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail Al Mazroui.

Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca cererea globală de petrol să crească în continuare în a doua jumătate a anului 2023, ceea ce ar putea impulsiona prețurile petrolului.

Cu toate acestea, analiștii de la JPMorgan au declarat că OPEC nu a acționat suficient de rapid pentru a ajusta oferta la nivelurile record ale producției americane și la exporturile rusești mai mari decât se așteptau.

“Există pur și simplu prea multă ofertă”, au declarat analiștii JPMorgan într-o notă, menționând că reducerile suplimentare ar putea ajunge la aproximativ 1 milion de bpd.

Edward Moya de la firma de brokeraj OANDA a declarat: “Piața petrolului se îndoiește că se poate ajunge la un consens pentru o altă reducere a producției între saudiți și ruși, dar comercianții nu ar trebui să subestimeze niciodată ceea ce vor face saudiții și ce vor folosi ca pârghie în timpul reuniunilor OPEC+”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: