Majorarea salariului minim ar urma să se stabilească în urma unui acord cu patronatele şi sindicatele

bani salarii Foto: Pexels

Majorarea salariului minim urmează să se stabilească în urma unui acord cu patronatele şi sindicatele, au precizat surse liberale, citate de News.ro.

Coaliţia a discutat în ultima perioadă despre o majorare a salariului minim, iar premierul Marcel Ciolacu urmează să discute cu patronatele şi sindicatele privind procentul acestei majorări. Potrivit unor surse liberale, este nevoie de un acord cu patronatele şi sindicatele pe această majorare. Marcel Ciolacu a fost întrebat vineri, când ar putea creşte salariul minim în România. “De exemplu, în Germania, salariul minim anul trecut a crescut de trei ori. Este un mecanism prin care îţi ţii lucrătorii în ţară. Cu adevărat acest lucru trebuie suportat şi de către economia reală. Dacă vor fi scoase parte din facilităţile, de exemplu, în construcţii, discuţiile sunt foarte clare ca să şi mărim salariul minim. E dreptul dumneavoastră să daţi breaking news că Ciolacu taie salariile, nu le tai. Şi tocmai de aceea vom mări salariul minim, astfel încât să nu piardă nimeni la salariu”, a afirmat Ciolacu.

Salariul minim în România a fost majorat de la 2.550 de lei brut în 2022 la 3.000 de lei brut în 2023. Conform datelor Eurostat, citate de o analiză, anul trecut România s-a clasat pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era echivalentul a 1.785 de lei brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (2.458 lei brut pe lună) și Ungaria (2.479 lei brut pe lună). “Chiar și cu o creștere constantă a salariului minim în ultimii ani, acesta rămâne de trei ori mai mic, în comparație cu salariul minim din țări precum: Germania, Franța și Olanda”, arată analiza.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: