Sectorul bancar al Uniunii Europene este rezilient, deoarece are un nivel solid al capitalului şi al lichidităţilor, potrivit unui comunicat al liderilor UE, după summitul de vineri, transmite Reuters, citat de Agerpres.
„Uniunea bancară a consolidat semnificativ rezilienţa sistemului bancar al UE. Sectorul nostru bancar este rezilient, cu un nivel solid al capitalului şi al lichidităţilor”, se arată în comunicat.
Analiştii apreciază că zona euro va evita recesiunea şi, cel puţin pe termen scurt, economia regiunii rezistă turbulenţelor, ceea ce ar putea determina BCE să continue înăsprirea politicii monetare. Dar încrederea rămâne fragilă, după problemele din sectorul bancar european şi american din ultimele două săptămâni, care au readus în memorie criza financiară globală din 2008.
Este foarte puţin probabil ca zona euro să se confrunte cu o nouă criză bancară, a dat asigurări premierul olandez Mark Rutte, după summitul de la Bruxelles. Acesta a explicat că sectorul bancar este de departe mult mai puternic decât era în urmă cu un deceniu, în special în privinţa rezervelor de capital (capital buffers) şi a testelor de stres, iar economia este şi ea solidă.
„Cred că este foarte puţin probabil dacă vedeţi cum am organizat lucrurile în Europa”, a răspuns Rutte, când a fost întrebat dacă vede o repetare a crizei financiare.
„Este o reacţie la ceea ce s-a întâmplat atunci şi este o situaţie diferită de cea din SUA şi Elveţia”, a adăugat premierul.
La rândul său, premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat că nu crede că există temeri în special legate de stabilitatea economică a Europei, când a fost întrebată în legătură cu turbulenţele care afectează sectorul bancar şi în special Deutsche Bank.
„Fundamentele sectorului bancar sunt solide”, le-a spus jurnaliştilor premierul italian, după summitul de vineri.