Comisia Europeană: Tarifele de roaming dintre UE și Republica Moldova vor fi mai mici începând cu 1 ianuarie 2024

Republica Moldova steag Sursa foto: Pixabay.com

Operatorii de telecomunicații din UE și Republica Moldova au convenit asupra reducerii tarifelor de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisia transmite că declarația comună a operatorilor de telecomunicații din UE și Republica Moldova va aduce beneficii atât cetățenilor, cât și întreprinderilor din statele membre ale UE, din Spațiul Economic European (SEE) și din Republica Moldova.

„Cetățenii care călătoresc între aceste țări se vor bucura în curând de tarife mai mici la apeluri, date și mesaje text. Aceștia vor putea păstra mai ușor legătura cu prietenii și familia, iar întreprinderile vor beneficia, de asemenea, de costuri reduse”, se menționează în comunicatul de presă.

„Salut acordul încheiat astăzi între operatorii de telefonie mobilă în vederea reducerii tarifelor de roaming pentru date și voce. Acesta este un pas important, de care vor beneficia atât oamenii și întreprinderile din UE, cât și cele din Republica Moldova, apropiindu-ne mai mult pe măsură ce Republica Moldova își continuă parcursul de candidatură”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Potrivit comunicatului, declarația reprezintă un angajament voluntar din partea operatorilor de telefonie mobilă de a oferi tarife de roaming mai mici cetățenilor și întreprinderilor din UE/SEE și, respectiv, din Republica Moldova. Aceasta reflectă obiectivul comun de a asigura un acord de roaming pe termen lung și de a aduce Republica Moldova în zona de roaming a UE.

Semnatarii declarației au convenit asupra unei serii de obiective comune, de care cetățenii vor începe să beneficieze începând cu 1 ianuarie 2024. Acestea includ, printre altele:

  • Un angajament privind ofertele de roaming cu amănuntul la prețuri accesibile pentru cei care călătoresc între UE/SEE și Republica Moldova;
  • Un plafon superior al prețurilor cu amănuntul, care va fi convenit în unanimitate și anunțat până la 1 octombrie 2023;
  • O evaluare a unui plafon de roaming cu ridicata pentru furnizarea de servicii de roaming la un nivel egal sau mai mic decât plafonul cu amănuntul convenit;
  • O renegociere a acordurilor de roaming cu ridicata, acolo unde este necesar, pentru a lua în considerare reducerea tarifelor de terminare a apelurilor internaționale și pentru a permite furnizarea de servicii de roaming la un nivel egal sau mai mic decât plafonul cu amănuntul convenit;
    asigurarea unor oferte cu amănuntul care să fie disponibile pentru un număr cât mai mare de utilizatori finali.

„Printre primii semnatari din partea UE se numără grupul Orange, grupul DT și grupul Telefonica, care acoperă mai multe state membre din UE. Pe partea moldovenească, printre semnatari se numără Orange Moldova, Moldtelecom și Moldcell. Declarația se va aplica până la 31 decembrie 2025 și ar putea fi reînnoită după această dată. Ea este voluntară și rămâne deschisă pentru toți operatorii care doresc să o semneze în orice moment”, se mai menționează în comunicatul de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: