Fondul american de investiții GIP achiziționează divizia de proiecte eoliene offshore a companiei germane WPD, care a anunțat în România proiecte offshore

turbina eoliana offshore sursa Wikimedia Commons - Ein Dahmer Foto: Wikimedia Commons - Ein Dahmer

Global Infrastructure Partners (GIP), fondul american de investiții în infrastructură, și compania germană WDP, au semnat acorduri definitive pentru ca GIP să achiziționeze divizia de proiecte eoliene offshore a grupului german WPD, potrivit unui comunicat de presă al WDP. În februarie 2022, firma a anunțat că vrea să investească 2,5 miliarde de euro în construcția unui parc eolian la Marea Neagră, pentru ca România să fie prima țară din bazinul Mării care instalează instalații offshore. Compania a anunțat în februarie că începe lucrările la două proiecte distincte pentru parcuri eoliene offshore în România, care vor avea o capacitate totală de 1.900 MW.

WPD offshore este o platformă eoliană offshore cu peste 20 de ani de experiență în dezvoltare, un istoric de 7 GW dezvoltat până în prezent și o prezență pe 14 piețe europene și din Asia-Pacific.

Portofoliul său include interese în cinci proiecte operaționale și în construcție în Germania, Franța și Taiwan și peste 30 GW de conducte eoliene offshore globale și foarte diversificate, aflate în diferite stadii de dezvoltare. Achim Berge Olsen, care este în prezent director operațional la WPD, va prelua funcția de director general al diviziei offshore după finalizarea achiziției companiei de către GIP.

Proiectele WPD, care anul trecut a devenit prima companie care a candidat oficial în fața autorităților române pentru dezvoltarea de proiecte pentru energie eoliană offshore, vor fi Black Sea 1 – cu o capacitate de 500 MW, care va fi amplasată pe uscat, și Black Sea 2 – cu o capacitate de 1.400 MW în mare.

„WDP a fost unul dintre primii mutatori pe piața eoliană offshore, iar unitatea offshore a prosperat foarte bine ca parte a grupului WPD. Grupul își va consolida în continuare activitățile eoliene și solare onshore în 30 de țări din Europa, Asia, Chile și SUA. Proiectele noastre eoliene și solare operaționale au totalizat 2.500 MW până la sfârșitul anului 2021 și vom dubla acest volum până în 2024”, a declarat Björn Nullmeyer, directorul financiar al companiei.

„Credem că energia eoliană offshore, unul dintre segmentele de energie regenerabilă cu cea mai rapidă creștere, va fi esențială pentru obiectivele de zero carbon și pentru obiectivele tranziției energetice. Această investiție se bazează pe experiența vastă a GIP în investiții în active din surse regenerabile și proiecte eoliene offshore. Fiind o platformă extrem de scalabilă, WPD offshore va putea urmări noi proiecte și oportunități pe piețele eoliene offshore cu creștere mare”, a declarat Adebayo Ogunlesi , președinte și partener director al GIP.

Portofoliul global al GIP de surse regenerabile include active solare, eoliene, hidro și de stocare a bateriilor reprezentând 15 GW de capacitate de generare operațională, interese de redevențe în peste 19 GW de proiecte operaționale de surse regenerabile și peste 120 GW de active în construcție sau în dezvoltare.

Fondată în 1996 la Bremen ca o companie mică de Klaus Meier și Gernot Blanke, WPD crește odată cu tehnologia energiei eoliene. Este axată pe construirea de centrale eoliene pe uscat și energie eoliană offshore și are în prezent 2.200 de angajați în 28 de țări diferite. Compania a construit peste 2.400 de turbine cu o capacitate totală de producție de 5,15 GW și are proiecte pentru încă 12,3 GW pe uscat și 13,8 GW de capacitate offshore.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: