Sondaj Reuters: Temerile economice vor ține prețul petrolului sub 90 de dolari în acest an

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului va crește de la nivelurile actuale, în condițiile în care principalul grup de producători OPEC+ menține restricțiile asupra livrărilor, dar probleme economice le vor menține sub 90 de dolari pe baril în acest an, arată un sondaj Reuters realizat miercuri.

Un sondaj realizat în rândul a 43 de economiști și analiști a prognozat că petrolul Brent va ajunge la o medie de 84,73 dolari pe baril în 2023, în scădere față de media de 87,1 dolari prognozată în aprilie și față de nivelurile actuale de aproximativ 73 de dolari.

Cei mai mulți analiști se așteaptă ca petrolul să se tranzacționeze în jurul nivelului de 80 de dolari pe baril în acest an, firma de date și analize Kpler menționând că “preocupările macroeconomice sunt un motor important al prețurilor la țiței în acest an, umbrind fundamentele relativ solide”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Referința globală a avut o medie de aproximativ 80,95 dolari pe baril până acum în acest an.

Se așteaptă ca țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) să ajungă la o medie de 79,20 dolari pe baril în 2023, în scădere față de consensul de 82,23 dolari din luna precedentă.

Îngrijorările legate de înăsprirea politicii monetare, falimentele bancare din SUA, riscul de neplată a datoriei americane și performanțele economice inegale ale Chinei au limitat creșterea pieței, chiar dacă aceasta intră în deficit în a doua jumătate a anului, a declarat Matthew Sherwood, analist principal de mărfuri la EIU.

Dar posibile noi reduceri de producție suplimentare din partea OPEC+, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol cu Rusia și alți aliați, la reuniunea din 4 iunie de la Viena, ar putea oferi un nivel minim pentru prețuri, au spus unii analiști.

“Având în vedere incertitudinile macroeconomice și scăderea prețurilor petrolului în luna mai, credem că OPEC ar dori să ajusteze în continuare în jos obiectivele de producție, dar ar putea fi nevoită să riște să cedeze cote de piață Rusiei”, a declarat Suvro Sarkar, liderul echipei pentru sectorul energetic la DBS Bank.

Având în vedere mesajele contradictorii cu privire la următoarele măsuri de politică petrolieră din partea OPEC+, respondenții la sondaj au fost împărțiți dacă grupul va avansa cu mai multe reduceri ale producției în acest weekend sau va lăsa neschimbate țintele de producție pentru a evalua impactul reducerilor anterioare.

“Chiar dacă OPEC+ nu va reduce producția în iunie, amenințarea reducerilor de producție va rămâne atâta timp cât petrolul rămâne semnificativ sub 80 de dolari pe baril”, a declarat Sherwood de la EIU.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: