Studiu: Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut în luna mai

Puncte cheie

zona euro

Încrederea investitorilor în zona euro a scăzut surprinzător în luna mai, arată rezultatele unui studiu publicat luni, inflaţia şi temerile privind energia atenuând aşteptările unei redresări a economiei în primăvară, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Indicele Sentix pentru zona euro a scăzut la minus 13,1 puncte în mai, de la minus 8,7 puncte în aprilie, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la minus opt puncte. Datele Sentix includ răspunsurile a 1.276 de investitori, studiul a fost realizat în perioada 4-6 mai.

Indicele privind aşteptările companiilor a fost în mod special afectat, ajungând la minus 19 puncte în mai, de la minus 13 puncte în aprilie, cel mai redus nivel din decembrie 2022, “anihilând toate speranţele într-o redresare a economiei, care resimte impactul invadării Ucrainei de către Rusia”. Problema penuriei de energie, reducerea cheltuielilor de consum din cauza inflaţiei ridicate şi temerile consumatorilor că vor fi forţaţi să investească în sistemele lor de încălzire pentru a atenua impactul schimbărilor climatice sunt printre factorii care au contribuit la datele mai slabe, precizează Sentix.

În ultimele luni, economia zonei euro s-a redresat, datorită cererii robuste pentru servicii, iar FMI şi BCE şi-au îmbunătăţit previziunile pentru blocul comunitar. Dar recenta slăbiciune, în special în industrie, aruncă o umbră asupra redresării. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 7% în aprilie 2023, de la un nivel de 6,9% înregistrat în martie. Cifra anunţată de Eurostat este uşor peste estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,9%.

Pe de altă parte, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în mod suprinzător până la 7,3% în aprilie, de la 7,5% în martie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În Germania, cea mai mare economie europeană, indicele privind actualele condiţii a scăzut la minus nouă puncte în mai, de la minus 2,3 puncte în aprilie, readucând în discuţie posibilitatea recesiunii. Conform datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), producţia industrială în Germania a scăzut în martie cu 3,4% faţă de luna precedentă (când s-a înregistrat un avans de 2,1%), în timp ce analiştii estimau un declin de 1,3% în martie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: