Un nou risc de creștere a inflației la alimente: Seceta afectează culturile din sudul Europei pentru al doilea an consecutiv

seceta canicula agricultura grau porumb Sursa foto: Pixabay / Remaztered Studio

O perioadă secetoasă ofilește culturile și întârzie plantările în unele dintre cele mai importante țări producătoare de legume din Europa, riscând o nouă creștere a inflației alimentare, scrie Bloomberg.

Aproximativ 60% din zona rurală a Spaniei este afectată de secetă, iar condițiile se înrăutățesc pentru fermierii din Italia și Portugalia. Această situație survine în urma unei ierni excepțional de secetoase și calde în sudul și vestul Europei, care a redus disponibilitatea apei pentru agricultură în cursul anului.

Ploile torențiale din martie și aprilie au ajutat restul Uniunii Europene, iar blocul estimează că producția de cereale va crește cu 8% față de anul trecut. Cu toate acestea, sudul Europei este un producător important de fructe și legume, iar vremea rea vine după o secetă care a afectat anul trecut orezăriile și plantațiile de măslini.

„În mod tradițional, semănatul în zona râului Po începe la sfârșitul lunii februarie sau la începutul lunii martie, dar în acest moment solul este prea uscat”, a declarat Massimiliano Giansanti, șeful grupului agricol italian Confagricoltura, într-un interviu acordat la Roma. „Cu cât așteptăm mai mult, totuși, cu atât mai puțin vom obține în ceea ce privește recoltele.”

Presiunea ascendentă asupra prețurilor la alimente în Europa rămâne ferm în vigoare, chiar dacă inflația globală încetinește. Căldura și uscăciunea au ofilit culturile de porumb pe o mare parte a continentului vara trecută și au secat nivelul apei pe râul Po – cel mai mare din Italia – până la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani.

Seceta din acest an ar putea afecta recoltele de primăvară ale unor produse profitabile, cum ar fi roșiile și fructele – o industrie cu vânzări anuale de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) și exporturi de aproape 8 miliarde de euro, a declarat Giansanti. Producția de soia și porumb va fi, de asemenea, în pericol, ceea ce va crește cheltuielile producătorilor de carne și de păsări.

În Spania, există deja pierderi ireversibile pe mai mult de 3,5 milioane de hectare (8,6 milioane de acri) de culturi cerealiere alimentate cu precipitații, potrivit unei organizații locale de fermieri. Unele livezi de nuci și podgorii se luptă să răsară, iar lipsa florilor împiedică albinele să producă miere.

Italia încearcă să acționeze înainte de instalarea căldurii de vară. Guvernul prim-ministrului Giorgia Meloni a declarat că va numi un „țar” al urgențelor legate de apă pentru a accelera lucrările de infrastructură și pentru a repara țevile care prezintă scurgeri în întreaga țară. Dar postul rămâne neocupat pe fondul luptelor politice.

Schimbarea rapidă a temperaturilor și lipsa apei au modificat disponibilitatea produselor, iar prețurile la roșii – un produs de bază în alimentația locală – au crescut cu 30% față de anul 2022, a declarat Fabio Massimo Pallottini, președintele operatorilor pieței angro Italmercati.

Perspectivele sunt mai bune în cazul altor producători de culturi majore: Aproape toate câmpurile de grâu și orz din Franța sunt în formă bună la începutul sezonului, deși nivelurile apelor subterane rămân scăzute. O mare parte a Germaniei și a Poloniei au avut precipitații duble față de normal în ultimele 30 de zile.

Vremea aridă ar putea să se mențină și mai la sud, iar compania de prognoză Maxar Technologies Inc. se așteaptă ca seceta și stresul să persiste în Spania pe termen scurt. Nordul Italiei ar putea, de asemenea, să nu beneficieze de ploi până la 22 aprilie.

„Riscăm să ne aflăm într-o situație dramatică peste câteva săptămâni”, a declarat Giansanti, al cărui grup este cea mai veche organizație națională care reprezintă sectorul agricol.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: